ОСТАННІ НОВИНИ

«Фронт змін» Яценюка став основним ковалем тріумфу «Свободи» у Львові

Львівський портал

|

Єдиний претендент на посаду голови Львівської облради Олег Панькевич отримав, як відомо, 71 голос на свою підтримку. Голосування депутатів 30 листопада було таємним, однак на додачу до 41 голосу від «Свободи», яка його і висунула, Панькевич отримав щонайменше 18 голосів від «Фронту змін».

А.Яценюк, лідер «Фронту змін»:

«Як Ви ставитесь до партії ВО «Свобода»?

Я не визнаю радикалізму, а тим більше націоналістичного радикалізму»

( чат на Korrespondet.net)

«Ми не збираємось ні з ким формувати більшість. У «Фронту змін» будуть свої пропозиції по усіх важливих аспектах соціально-економічного розвитку місцевих общин.»

(журнал «Фокус»)

Отже, формально «Фронт змін» критикує «Свободу» за надмірну радикальність, однак  – лише для телевізійних шоу Шустера чи Кісєльова. У Львові представники цих антагоністичних сил дуже швидко дійшли згоди. Як на це відреагують виборці «Фронту змін» в центрі і на сході України?

Пояснити таку злагодженість дій між конкуруючими партіями інтересами виборців і протистоянням «злочинному режиму» було б щонайменше наївно. Це на телевізійних ток-шоу можна поливати одне одного брудом, а в тиші облрадівських кабінетів краще працювати разом. І що з того, що виборці «Фронту змін» у Львівській області таки суттєво відрізняються від виборців «Свободи» і явно не очікували такого політичного кульбіту від «фронтовиків»? Бізнес є бізнес, нічого особистого…

Окремі депутати з інших фракцій натякають, що прикриваючись Яценюком, місцеві боси «Фронту змін» вирішують свої майнові питання. Мовляв, не отримавши підтримки від них, «Свобода» блокувала б «цікаві» для них майнові питання як у Львові, так і по області.

Так це чи не так, судити не будемо. Однак, складається враження, що лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк таки не очікував, що львівські  однопартійці просто «кинуть» його, спокусившись обіцянками з боку «Свободи». Львівські «фронтовики» отримали певні гарантії недоторканності власного бізнесу, однак отримавши локальну вигоду, вони завдають серйозного удару по загальноукраїнській репутації «Фронту змін». Навряд чи симпатики Яценюка схвально сприймуть таку відверту співпрацю з ультра радикальною «Свободою». 

Напередодні керівники фракції «Фронту змін» в облраді публічно заявляли, що не планують підтримувати кандидатуру Панькевича. Буквально за кілька годин до голосування риторика «фронтовиків» змінилася: мовляв, у фракції немає одностайного рішення щодо висуванця «Свободи», будемо голосувати «по совісті»… Совість, очевидно, виявилася вагомим аргументом і практично вся фракція в єдиному пориві підтримала «свободівця». Деякі «фронтовики» навіть демонстративно показували своїм колегам бюлетені на підтримку Панькевича.

Вдячність «Свободи» не забарилася. Уже сьогодні виявилося, що висуванці «Фронту змін» посіли керівні місця у багатьох постійних депутатських комісіях. Представники решти 14 партій, які потрапили до облради, залишилися за бортом. Лише одну комісію – з інвестицій – очолив безпартійний депутат Тарас Федак, висунутий ПППУ.

Цікаво у цьому контексті лише одне – як буде пояснювати усі ці маневри сам Арсеній Яценюк, який сьогодні приїжджає до Львова?

 

Степан ОХРІМЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *