ОСТАННІ НОВИНИ

Харчі в Україні дорожчають і далі

Львівський портал

|

У першій декаді листопада в Україні зросли ціни на хліб,
молочні продукти та овочі, пише Українська служба Бі-Бі-Сі. За даними моніторингу цін, що проводиться органами
державного контролю за цінами, упродовж 10 днів листопада в середньому по
Україні хліб вищого сорту подорожчав на 4 копійки, тобто майже на 1%.
Вермішель, гречка та манна крупа зросли в ціні на 2 копійки за кілограм. На 3
копійки подорожчав літр молока, на 6 копійок кілограм сметани, на 20 копійок
кілограм вершкового масла, на 11 копійок – кіло сала. Свинина (м‘ясо) майже не
зросла в ціні. Курятина подорожчала на 3 копійки. Овочі, зокрема картопля та
капуста, також подорожчали на 2-3 копійки. Літр соняшникової олії зріс у ціні
на 6 копійок.

У жовтні директор консалтингової компанії
"ПроАгро" Микола Верницький прогнозував, що до кінця листопада
соняшникова олія може суттєво подорожчати.

"У листопаді, думаю, на 50-70 копійок олія ще
подорожчає. Причина все та ж: ціни в світі продовжують стрімко рости, і наші
вже не рятує той факт, що є новий урожай ", – каже експерт, прогнозуючи,
що вже в листопаді українці платитимуть за літр олії 12-13 гривень.

Згідно з даними моніторингу, упродовж перших 10 днів
листопада, не змінилися ціни на хліб із борошна першого сорту, хліб
житньо-пшеничний та рис, а також на ковбаси варені першого сорту.

Знизилися на 3 копійки за десяток ціни на курячі яйця.
Кілограм цукру подешевшав на 2 копійки. Отже, як і передбачали фахівці, в час,
на який припадає пік переробки цукру нового врожаю, той продукт починає
дешевшати.

Однак новий врожай навряд чи врятує гаманці шанувальників
гречки. Фахівці кажуть, що в листопаді вона може знову подорожчати, оскільки
під час нещодавнього ажіотажного попиту, за словами експертів, майже вся гречка
пішла не на переробку, а на ринок. Прогнозна ціна, яку називають нині, від 12
до 15 гривень за кілограм.

Згідно з прогнозом на листопад, найбільше – на 5%- упродовж
місяця можуть зрости ціни на молочні продукти. Вище, на думку експертів, ціна
молочного навряд чи підскочить, бо його перестануть купувати.

Фахівці кажуть, що саме через низький попит у листопаді не
дорожчатиме м‘ясо. Єдине, що, на думку експертів, може спровокувати суттєве
подорожчання м`яса ( і не лише його), – це зростання курсу долара. Однак поки
що Національний банк України підтримує гривню золотовалютними резервами.

Прем`єр-міністр Микола Азаров, коментуючи ситуацію з цінами
на харчі, неодноразово заявляв, що в Україні немає підстав для їх зростання, і
обіцяв, що уряд не допустить подорожчання продуктів.

Наприкінці літа Азаров назвав два головних фактори, які
негативно впливають на стабільність цін. Це несприятливі погодні умови та
висока світова кон`юнктура цін. Окрім того, за словами прем‘єра, є ще фактор
великої повені у Пакистані, що є одним із головних постачальників рису в
Україні.

Натомість експерт Сергій Наливка головною
причиною подорожчання харчів називає адміністративне регулювання української
економіки і не виключає, що до нового 2011 року порівняно з липнем 2010
продукти в Україні можуть подорожчати на 40%.

Опозиція серед причин підвищення продуктових цін називає
позаплановий несанкціонований друк грошей, який призводить до зростання
інфляції.

Голова парламентського комітету з питань промислової і
регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська заявила, що всупереч
запевненням уряду, інфляція в Україні росте загрозливими темпами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *