ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти лякають черговим подорожчаням цукру

Львівський портал

|

Цукор впродовж
трьох місяців подорожчає на 8-10%. Такий
прогноз озвучив сьогодні на прес-конференції
президент Української аграрної
конфедерації, голова Ради підприємців
при Кабміні Леонід Козаченко.

«Ми не зберемо
той урожай, який навесні планували,
оскільки були жорсткі погодно-кліматичні
умови – засуха, й збільшення посівів
цукрового буряка, яке давало нам підстави
робити попередні прогнози про збирання
великих обсягів цукрового коріння та
виробництво більшої кількості цукру,
не виправдалося», – повідомив Л.Козаченко.

За словами
генерального директора асоціації
«Український клуб аграрного бізнесу»
Володимира Лапи, з початку року прогнози
виробництва цукру становили 2-2,3 млн.
тонн, зараз офіційний прогноз – 2 млн.
тонн, але більшість експертів схиляються
до того, що цього показника не буде
досягнуто й Україна виробить 1,7-1,8 млн.
тонн цукру.

На думку В.Лапи,
з урахуванням тієї квоти, яка є в України
як зобов`язання перед Світовою організацією
торгівлі (СОТ), – 260 тис. тонн цукру-сирцю
за зниженою ставкою імпортного мита,
це достатньо для задоволення внутрішніх
потреб.

За словами
Л.Козаченка, Україна матиме ту кількість
цукру, якої вимагає внутрішній ринок.
«У нас не буде перехідних запасів і ми
імпортуватимемо те, що передбачено
квотою. Тобто ми не виходимо на
перевиробництво. А якщо ми не виходимо
на перевиробництво, то ми дуже швидко
адаптуємо внутрішню ціну до світової,
а вона має тенденцію невеликого
зростання», – зазначив експерт.

На його думку,
"якщо зкорелювати й подивитися
перспективу світового ринку, то найближчі
три місяці зростання може становити
8-10%".

"Але очевидно,
через три місяці зростання буде більше",
– додав Л.Козаченко.

За словами
гендиректора «Українського клубу
аграрного бізнесу» Володимира Лапи, ще
один чинник, який впливає на ціну, це
підвищення собівартості виробництва
цукру. «Посушливі погодні умови призвели
до зниження врожайності, й ті інвестиції,
які вкладали бурякосійні господарства,
не окупилися б при цінах на цукор нижче
6-6,5 грн. за кілограм. Відповідно, від
цього показника відштовхуються виробники
цукру й цукрового буряка, при цьому
закладаючи певну маржу, щоб забезпечити
мінімальний прибуток при виробництві»,
– пояснив експерт.

Він додав, що на
мінімумі ціни на цукор на українському
ринку становили 6,8 грн./кг, зараз вони
на рівні приблизно 7,3 грн./кг у оптовій
торгівлі. «Але ажіотажних настроїв не
спостерігається. Динаміка є, але вона
не різка й відповідає економічним
процесам усередині країни й на світовому
ринку», – підкреслив В.Лапа.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *