За рік роботи першого
в Харківській області відділення
молекулярно-генетичних випробувань
харчової продукції та продовольчої
сировини в ряді продукції були виявлені
генетично модифіковані організми (ГМО).
Проводячи випробування
як готової харчової продукції, так і
продовольчої сировини, протягом року
фахівці відділення виявили генетично
модифіковану ДНК в 3,5% від загальної
кількості перевірених зразків, повідомляє
"ЛІГАБізнеінформ".
При цьому 0,6% зразків
містило понад 0,9% генетично модифікованої
ДНК – саме ця продукція, пояснюють
фахівці, згідно з чинним законодавством,
підлягає обов`язковому маркуванню на
наявність ГМО.
Зокрема, понад 0,9% ГМО
містили ковбаси, харчові добавки, соя
і кукурудза.
Вміст ГМО менше 0,9%
виявлено в м`ясних виробах (в основному
ковбасах), м`ясних напівфабрикатах,
харчосмакових добавках, сухих сніданках,
крупах, борошні, пшениці.
Нагадаємо,
згідно з постановою Кабміну № 468 від 13
травня 2009 року про етикетування продукції,
яка містить або вироблена з використанням
генетично модифікованих організмів,
вся харчова продукція підлягає в Україні
обов`язковому маркуванню про наявність
або відсутність ГМО.
Львівський портал