ОСТАННІ НОВИНИ

В ЛОДА задоволені ефективністю Міжнародного економічного форуму в Трускавці

Львівський портал

|

 Україна має 19 прикордонних областей, Львівщина межує з ЄС. Тому тему Х Міжнародного економічного форуму «Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє» було обрано невипадково, заявив під час підсумкової прес-конференції у межах Х Міжнародного економічного форуму перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Мирон Янків. Про це інформує прес-служба ЛОДА.

«Транскордонне співробітництво є одним з пріоритетних напрямків діяльності, який дозволить нам забезпечити зростання економічного та соціального розвитку регіонів України, малого та середнього бізнесу, регіональних мереж транспорту та  комунікацій, охорони навколишнього природного середовища», – сказав М. Янків.

Він зазначив, що цьогорічний форум є рекордним за кількістю учасників – 547 з 18 країн світу: Польщі, Німеччини, Словаччини, Чехії, Угорщини, Франції, Румунії, Росії, США, Канади, Австрії, Швеції, Білорусі, Молдови, Туреччини, Фінляндії, Естонії, Нідерландів. 50% учасники, представники бізнесу та неурядових організацій.

В межах заходу  відбулось  6 офіційних міжнародних зустрічей та переговорів. У тому числі між міністром регіонального розвитку та будівництва України Володимиром Яцубою та віце-міністром регіонального розвитку Республіки Польща Кшиштофом Гетьманом. Сторони обговорили питання  інтенсифікації міжрегіональної співпраці між країнами. У ході розмови сторони домовились провести до кінця 2010 року українсько-польський форум регіонів на Львівщині (захід планують провести в рамках Комісії транскордонного співробітництва, яку створено в межах Українсько-польської міжурядової координаційної ради). Комісію очолюють голова Львівської ОДА Василь Горбаль та воєвода Підкарпатський Мирослав Карапита. «Польща має необхідний для нас досвід щодо проведення адміністративно-територіальної реформи. Львівська область може бути пілотною щодо реалізації такого проекту. Також це співпраця у розбудові кордонів, інфраструктури, охорони навколишнього природного середовища,», – наголосив М. Янків. Також В. Горбаль зустрівся з віце-маршалеком Сейму Республіки Польща. Мареком Кухцінські.

Крім того, голова ЛОДА В. Горбаль зустрівся з президентом Американської торгівельної палати в Україні Хорхе Зукоскі. Метою зустрічі було налагодження більш тісних контактів для інтенсифікації економічних стосунків між Львівщиною і США. Також поглиблення співпраці стало основною темою зустріч голови ЛОДА з Надзвичайним та Повноважним  Послом Австрійської республіки в Україні Вольфом Дітрихом Хаймом.

М. Янків повідомив, що у межах Форуму підписано два меморандуми про співпрацю між Львівщиною і Тюрінгією – щодо підготовки середнього медичного персоналу між Neander klinik GmBH та Львівським медичним коледжем. Другий меморандум стосується міжрегіональної співпраці щодо створення потужного логістичного центру  у Яворівському районі. «За участі голови Львівської облдержадміністрації відбулось підписання Рамкової угоди між Екологічною фінансовою корпорацією Північної Європи NEFCO та ПАТ АК Банк «Львів» «Про фінансування муніципальних об’єктів соціальної сфери» у тому числі дошкільних навчальних закладів та шкіл. Відбулись офіційні двосторонні зустрічі з представниками Білорусії на чолі з головою Брестського облвиконкому», – додав М. Янків

Він зазначив, що у межах форуму надзвичайно ефективно було проведено роботу Контактної біржі. Участь у ній взяло близько 80 підприємців.

У межах заходу також було представлено проект, який забезпечує підвищення експортного потенціалу ВАТ «Західенерго» – проект добудови енергоблоку №9 Добротвірської ТЕС. «Це дозволить відновити експорт електроенергії до Польщі. Є зацікавленість інвесторів з Польщі. Ми також зацікавлені у реалізації проекту зі створення міжнародного консорціуму, оскільки це гарантує більш стабільне фінансування Цей проект надзвичайно важливий, оскільки його реалізація означає і розвиток регіонів вугільного басейну», – розповів перший заступник голови ЛОДА.

Під час Форуму було представлено проект створення та розвитку виробництва універсальних автомобілів багатофункціонального призначення для комунальної сфери від  ВАТ «Концерн Електрон», будівництва полімерних блочно-модульних каналізаційних очисних споруд для малих населених пунктів від Корпорація «Енергоресурс-Інвест».

«Форум було проведено дуже ефективно. Досягнуто низку важливих домовленостей, Ми обговорили питання розбудови кордону, переходів, під’їзних шляхів. Два переходи будується з Польського боку, ми маємо забезпечити будівництво доріг. Українська сторона має збудувати два пункти перетину кордону у Львівській та Закарпатській областях, очікуємо на відповідні ноти.

Впевнений, що після цього заходу ще більше інтенсифікується реалізація програми «Польща-Білорусь-Україна». Польська сторона хоче збільшити фінансування у межах першого етапу реалізації програми. Надійшло 300 проектів, у тому числі 100 з України та Білорусії», – підкреслив М. Янків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *