Найближчими
місяцями українські вина і шампанське подорожчають на третину, розповів в
інтерв’ю тижневику «Коментарі:» генеральний директор української корпорації з
виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром» Олександр Мацко.
Причина зростання
цін – низький врожай винограду. Цієї осені, пояснив О.Мацко, в Україні зберуть
лише близько 250–270 тис. тонн винограду – на 35% менше, порівняно з 2009 роком, коли його валовий збір склав 415
тис. тонн.
За прогнозами
експерта, через це ціни на якісні виноматеріали злетять вгору на 40–100% – до 45–55 грн./дал на виноматеріали для
виробництва ординарних вин і до 60–70 грн./дал — для шампанського і марочних
вин. (Минулого року виноматеріали реалізовувалися по 36–38 грн./дал.)
Перекрити нестачу
якісних виноматеріалів винороби спробують за рахунок нарощування імпорту
(сировина з країн Латинської Америки і Нового Світу навіть з урахуванням
транспортних витрат дешевша за вітчизняну) і збільшення виробництва
фальсифікату, вважає О.Мацко.
«Зараз мінімум
50% виноробної продукції, що випускається в Україні, – це фальсифікат, який не
відповідає чинним стандартам і нормативам. Думаю, що його обсяги в сезоні 2010/2011
істотно збільшаться», –
пояснив експерт.
Львівський портал