ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти передбачають ріст цін на ліки та побутову техніку

Львівський портал

|

Подорожчання курсу євро в Україну призведе до підвищення цін на ліки та побутову техніку. Таку думку висловили експерти, опитані «proUA».

За словами Володимира Дудки, члена правління Асоціації фармацевтичних дистриб’юторів «ФармУкраїна», сьогодні в грошовому вираженні 75% вітчизняного фармацевтичного ринку – імпорт. При цьому значна частина препаратів поставляється в Україні з європейських країн.

«Ціни на них зростуть пропорційно зміні курсу валют – на 8-9%. Оскільки імпортери ліків працюють із зарубіжними виробниками за контрактами, якими передбачається відстрочка платежу, то щоб мати можливість сплатити ці контракти, відпускні ціни на товар потрібно коригувати відразу ж після зміни курсу. Зазвичай, якщо зміна курсу валют до 1-3%, ціни не ліки не зростають. Якщо рівень коливань перевищує 3%-ий показник, ціни імпортерів на ліки змінюються протягом одного тижня після цього», – розповів« proUA »Володимир Дудка,

Водночас, зростання цін на комп’ютери, оргтехніку та телевізори вже в найближчі дні може становити 10-20%.

«Ціни будуть піднімати вже зараз, тому що всі товари закуповуються з відстрочкою платежу і відповідно віддавати гроші за товар потрібно вже за новим курсом. Але я хотів би уточнити, що сьогодні євро не стільки дорожчає, скільки повертається до весняного рівня після літнього обвалу, який був пов’язаний з економічними проблемами єврозони», – розповів Володимир Колодюк, президент Unitrade Group.

Водночас Олег Іванов, генеральний директор Асоціації побутової техніки та електроніки з такими прогнозами свого колеги не згоден. «Навряд чи незабаром варто очікувати підвищення цін на техніку, оскільки сьогодні роздріб побутової техніки та електроніки проводить розрахунки з постачальниками в гривнях. При цьому контракти укладені на тривалий термін. До того ж зовсім скоро очікується початок «передноворічного сезону», коли навпаки спостерігається тенденція зниження цін на техніку», – розповів Іванов.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *