ОСТАННІ НОВИНИ

Екологи звинувачують посадовців Львівської міськради у розкраданні коштів, виділених для прилеглих до сміттєзвалища сіл

Львівський портал

|

Грибовицьке сміттєзвалище – випробувальний майданчик, на якому львівські посадовці провертають фінансові махінації, напихаючи власні кишені, в той час, коли громаду збивають з пантелику, екологічну катастрофу замовчують, а її наслідки всіляко приховують. Про це було заявлено на засіданні Комітету екологічного порятунку України.

«За інформацією ЛМР на вирішення соціальних та екологічних питань сміттєзвалища за останні чотири роки офіційно виділено близько 30 млн. грн., з яких 4.5 млн. грн. – на станцію інфільтратів та більше ніж 9 млн. грн. – на роботи з централізованого водопостачання сіл Малехівської та Грибовицької сільських рад.», – заявив депутат сільської ради Грибович Марко Шпікула, – «Проте на місці станції очистки інфільтрату стоїть «сарай», біля якого вирито 3 котловани. Це не може коштувати 4.5 млн. грн.!».

Марко Шпікула також зауважив, що хоча місто і виділило 400 тис. грн. на каналізацію і 3 млн. грн. на водопостачання, в селі Малехів люди проводили каналізацію і воду за власні кошти, не отримавши з бюджету ні копійки. Також ще в 2007-му році перший заступник мера заявив про виділення 12 млн. грн. на рекультивацію сміттєзвалища – рекультивація не проведена, а доля цих коштів невідома.

 «У нас є офіційний документ заключення про те, що на сміттєзвалищі захоронено понад 500 тис. тон сміття, а не 200 тисяч, як це заявляє ЛМР», – прокоментував заступник Голови «Комітету екологічного порятунку України» Юрій Дмитришин.

На території сміттєзвалище було  незаконно закидано сміттям озеро з кислими гудронами, які уже ніяк неможливо очистити чи відкопати. Озеро прорвало і тепер токсична суміш витікає в збірник інфільтратів. Це не що інше – як злочин проти громади, оскільки гудрони разом з підземними водами потрапляють до криниць місцевих жителів. ЛКП «Збиранка» та ЛМР заперечують навіть саму наявність заритого озера.

«Ми володіємо фото та відео матеріалами, що засвідчують, як закопане озеро прорвало, а кислі гудрони витікають в річку Малехівку і звідти в Полтву. Вода в ній – отруєна! Серед усіх важких металів в річці найбільшу концентрацію має кадмій, який накопичується в організмі та є канцерогеном, спричиняє мутацію генів, яка може проявитися через десятки років» – продовжив Юрій Дмитришин.

У екологів є підтверджуючі документи, про те, що вода в криницях, яку споживають місцеві жителі – отруйна, а результати аналізів кількості важких металів в інфільтратах демонструють перевищення норми у 160 разів! Ці факти також замовчується посадовцями, в той час, як лише за останній тиждень в прилеглих селах від раку померло три людини.

«Ми вимагаємо оголосити сміттєзвалище зоною екологічного лиха та притягнути Львівських посадовців до кримінальної відповідальності. Ми також вимагаємо від кожного кандидата на посаду міського голови Львова представити конкретний план дій по вирішенню проблем сміттєзвалища і згадувати про них не лише перед виборами, як це робить нинішня міська влада» – заявив Голова наглядової ради «Комітету екологічного порятунку України» Олексій Дегтяренко. «Ліквідувати наслідки катастрофи неможливо, але хтось за це повинен відповісти, а дію сміттєзвалища – зупинити!», – доповнив Зиновій Петрух.

 Міській владі вигідно, щоб сміттєзвалище було в такому стані, тому що посадові особи міської та обласної рад мають бізнес із вивезення та нелегального сортування сміття.

Екологи вимагають від голів і депутатського корпусу Грибовицької і Малехівської сільських рад скликати позачергову сесію на яку винести питання: розірвати угоду з Львівською міською радою і ліквідувати ЛКП Збиранка, анулювати акт на постійне користування землі, на якій знаходиться сміттєзвалище, утворити власне комунальне підприємство, оскільки ЛКП «Збиранка» не в змозі виконати покладених на неї зобов’язань. Підняти вартість захоронення 1 м3 ТПВ на 5 гривень. Ці та інші питання винести на місцевий референдум за народною ініціативою, так як це єдиний законний спосіб впливу на владу.

Екологи звернуться у СБУ з відео, фото, диктофонними записами висловлювань осіб, які були причетні до нелегального вивезення гудронів у 2006 р., оскільки на сьогоднішній день нікого не притягнуто до відповідальності.

З огляду на наведені факти, Комітет екологічного порятунку України звертається з заявами до Президента України, Генерального прокурора, Міністра охорони навколишнього природного середовища, Комітету Верховної Ради з питань екології та в Головне контрольно-ревізійне управління України з вимогою проведення розслідування та вжиття невідкладних заходів з порятунку екологічної ситуації навколо Львівського сміттєзвалища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *