ОСТАННІ НОВИНИ

Карту українських поселень над Волгою презентували у Львові

Львівський портал

|

Презентація нової карти українських поселень над Волгою під назвою «Жовтий клин» відбулася у Львові 17 вересня, повідомляють організатори. Карта була створена за матеріалами В.Пержила, В.Кубійовича, Ф.Заставного та ін. Організатор видання – благодійний фонд „Україна-Русь".
«Ця карта є наче довідкою про розселення українців на території трьох областей – Астраханської, Волгоградської та Саратовської, за якими давно вже в українському середовищі причепилася назва «Жовтий клин». Чому «Жовтий клин»? Жовтий – це за кольором, а українці були землеробами і намагалися кожен клаптик землі використати. Клин тому, що українці просто вклинювалися в чужоземні території. Ми маємо Малиновий клин, Сірий клин, Зелений клин тощо», – розповів президент фонду, депутат Львівської обласної ради Ростислав Новоженець.

За його словами, карта «Жовтий клин» є першою в серії матеріалів «Соборна Україна». «Зараз ми будемо поступово опрацьовувати оці всі території, які були освоєні колонізованими українцями, але в силу обставин не належать до України. Ми використали, в значній мірі, три карти, які Володимир Пержило готував на початку 90-х років, додали до цих матеріалів відповідну географічну основу, над якою працювала фірма «Карти і Атласи», опрацювали матеріали трьох дослідників», – зазначив Р. Новоженець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *