ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада проситиме Турбйорна Ягланда захистити права українців в Україні?

Львівський портал

|

Депутат Львівської обласної ради, заступник голови Української Республіканської партії Ростислав Новоженець ініціює винесення на розгляд чергової сесії облради звернення до громадськості щодо порушення національних прав українців в Україні. Копію цього звернення буде скеровано Генеральному секретареві Ради Європи Турбйорну Ягланду, повідомляє прес-служба депутата. Подаємо проект звернення без змін:

«Піврічний період перебування Віктора Януковича на посаді Президента України ознаменувався передусім відвертою промосковською політикою, повсюдним згортанням процесів українського  відродження та грубим порушенням національних прав українців в Україні.

Усе це виявилося не лише у фактичній здачі командою Януковича національних інтересів чужинцям (зокрема, продовження на 25 років перебування в Україні окупаційного російського Чорноморського Флоту) та намірах передати Російській Федерації контроль над газотранспортною системою і всією енергетикою України. Але і в цинічному нехтуванні державного статусу української мови (у т.ч. дозвіл провадити судочинство російською мовою, наміри відмовитися від узаконеного дублювання фільмів українською мовою); запереченні чинного законодавства про Голодомор 1932 – 1933 років як геноциду українців; призначенні комуніста на посаду директора Інституту національної пам’яті; переписування історії на догоду Москві; зухвалі спроби підпорядкувати московському патріархату Українську Православну Церкву тощо.

Проте найбільшого удару завдано системі освіти – ліквідовано сектор сприяння навчанню рідною мовою; скасовано обов’язковість іспиту з державної мови для аспірантів та здобувачів ступеня кандидатів наук; відмінено державний статус екзамену з української мови у вищих навчальних закладах і витіснено державну мову із зовнішнього незалежного оцінювання; замість зарубіжної введено світову літературу, де три чверті складає російська література); з підручників історії вилучено згадку про українські визвольні змагання у XX столітті і Помаранчеву революцію 2004 року; звільнено ректора Донецького національного університету, патріота В. Шевченка (на черзі – ректор інституту культури М.Поплавський).

Однак найганебнішим явищем останнього часу стало витіснення українців за національністю з керівних посад, позбавлення корінного етносу реального впливу на події в державі . Адже українці за національністю складають 78% мешканців України. А у вищому законодавчому органі держави – Верховній Раді України кількість українців не перевищує 22%. Президент України В.Янукович , Прем’єр-міністр М.Азаров, заступники голови уряду, значна кількість міністрів, голів облдержадміністрацій не є українцями за походженням.

Такі дії правлячої Партії регіонів є поверненням до практики нищення всього українського, що мала місце за часів тоталітарної комуністичної системи, і свідчать про запровадження на державному рівні ідеології російського імпер-шовінізму, замішаного на лютій  українофобії.

З метою недопущення міжнаціонального протистояння, відновлення історичної  справедливості і забезпечення титульній нації належного представництва в органах державного управління та відновлення всіх національних прав українців, закликаємо громадськість рішуче протестувати проти антиукраїнської політики чинної влади всіма законними методами.

Окремо звертаємося до виборців – 31 жовтня ц.р. на виборах до органів місцевого самоврядування не дати жодного голосу ворожій до українства Партії регіонів та її сателітам (КПУ, Сильній Україні, Народній партії тощо) і пильно слідкувати на виборчих дільницях аби протистояти спробам влади фальсифікувати народне волевиявлення».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *