ОСТАННІ НОВИНИ

Троянди в Україні подорожчають до 80 гривень за штуку

Львівський портал

|

Виробники і імпортери квітів заявляють, що митні органи в 5 разів підвищили вартість оформлення квітів. Про це вони заявили на прес-конференції, передають «Українські новини».

За словами генерального директора компанії «Украфлора» Олени Букало, 10 серпня митниця без пояснення причин підвищила вартість оформлення квітів в 3,6 рази, а з 16 серпня – в 5 разів.

«Митні органи України без пояснення будь-яких причин ухвалили рішення про збільшення вартості товару, який вказаний в інвойсц, спочатку в 3,6 рази… потім в 5 разів», – сказала вона, додавши, що співробітники митниці не надають письмове підтвердження збільшення вартості оформлення квіткових вантажів.

Вона також повідомила, що, наприклад, за вантаж в 1 автомобілі вартістю 39 тис. євро вартість митних платежів виросла до 54 тис. євро.

За оцінками Букало, через дії митниці вартість троянд в Україні може вирости приблизно до 80 гривень, ціна орхідеї фаленопсіс вже виросла з 80 до 245 гривень, орхідеї дендробіум – зі 160 до 435 гривень.

Директор компанії «Інтерфлора-Україна» Анатолій Зачинський повідомив, що за очікувані в серпні-вересні з-за кордону вантажі з квітами його компанії доведеться переплатити близько 6 млн гривень, які вона не зможе знайти.

Крім того, він повідомив, що виробники квітів вже відмовляються купувати у «Інтерфлори-Україна» цибулини, оскільки вирощені з них квіти стануть неконкурентоспроможними.

«Тюльпан, лілія та інші квіти стануть неконкурентоспроможними в порівнянні з квітами польського і голландського виробництва», – сказав він.

Зачинський сказав, що його компанії доведеться зупинити свою діяльність, і 70 співробітників залишаться без роботи.

За даними Союзу українських квіткарів, в Україні під комерційне вирощування квітів відведено близько 100 гектарів (в основному під троянду), що дає 3,7 троянди на людину на рік; інше покриває імпорт.

proUA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *