ОСТАННІ НОВИНИ

«Батьківщина» вимагає від міліції та прокуратури звіту про стан злочинності на Львівщині

Львівський портал

|

ВО «Батьківщина» вимагає включити у порядок денний наступної сесії Львівської обласної ради питання про стан злочинності у Львівській області. Про це повідомляє прес-служба ЛОПО ВО «Батьківщина».

Зокрема, представники цієї політичної партії вважають, що Львівська ОДА та правоохоронні органи приховують від населення інформацію про те, що у всіх районах Львівщини спостерігається вражаючий ріс злочинності. Відтак, вони вимагають, аби на наступному засіданні ЛОР керівники обласного управління міліції та прокуратури проінформували населення про стан злочинності в області та про результати своєї роботи.

У «Батьківщині» стверджують, що ріст злочинності у Львівській області за останні шість місяців є вражаючим. Це зокрема засвідчує рішення колегії ЛОДА від 29 липня 2010 року №17 «Про стан дотримання законності та правопорядку в області», яке чомусь не було розповсюджено серед ЗМІ та громадськості. 

У документі, зокрема, зазначено: «Згідно з даними управління інформаційних технологій ГУ МВСУ у Львівській області впродовж 6 місяців 2010 року на території області зареєстровано 9146 злочинів, що на 39,8% більше, ніж за аналогічний період 2009 року (6544). Суттєвий ріст злочинності на 47,3% спостерігається по злочинах  загальнокримінальної спрямованості (7678 проти 5211), тяжких на 38,9% (2457 проти 1769), однак кількість особливо тяжких злочинів зменшилась на 34,1 % (114 проти 173).

Загальний ріст злочинності спостерігається  у всіх районах області, за винятком Кам’янка-Бузького. Найбільший ріст у Залізничному (104,5 %), Франківському (78,6%), Галицькому (74,3%), Сихівському (70,1%), Личаківському (63,4%) районах Львова та Перемишлянському районі (72,9%).

Серед окремих видів злочинів збільшилась  кількість вимагань (на 321,1%), крадіжок державного та комунального майна (на 270,7%), у тому числі зі складів, баз та магазинів (на 245,5%), крадіжок приватного майна громадян (на 171,5%), у тому числі із квартир (на 34,8%), шахрайств (на 25,7 %), грабежів (на 11,8%), незаконних заволодінь транспортними засобами (на 4,8%), у тому числі автомобілями (на 7,9%). Збільшилась кількість злочинів, пов’язаних з наркоманією (на 15,1%), у тому числі із збутом наркотичної сировини (на 20,1%) та незаконного зберігання наркотиків (на 16,5%).

На 86,5% зросла кількість злочинів, вчинених у громадських місцях. 

Стан  розкриття злочинів на території  області дещо погіршився і становить 70,5%, що на 5 % менше минулого року».

У рішенні колегії також зазначено, що «причини росту злочинності є як об’єктивні, так і суб’єктивні. Як суб’єктивну причину необхідно вказати декриміналізацію окремих статей Кримінального кодексу України та підвищення порогу настання кримінальної відповідальності за деякі злочини, зокрема за крадіжки становила понад 900 грн., а тепер становить 60.грн.50 коп.». Про об’єктивні причини в рішенні колегії не сказано нічого. 

Тому, фракція Блоку Юлії Тимошенко звернулась до голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника з вимогою включити у проект порядку денного 52-ї сесії інформацію начальника ГУ МВСУ у Львівській області Б.Щура та прокурора Львівської області А.Пришка про стан боротьби зі злочинністю та результати діяльності правоохоронних органів. 

Раніше правоохоронці пояснювали, що ріст злочинності став наслідком збільшенням реєстрації злочинів. Фракція Блоку Юлії Тимошенко вважає такі заяви абсурдними. «Б.Щур та А.Пришляк і до призначення на посади начальників займали керівні посади в органах внутрішніх справ та прокуратури. Тож виходить до 2010 року вони свідомо не реєстрували злочини, які відбуваються на території області? Нам було б цікаво почути на сесії відповіді і на такі запитання», – зазначили у фракції БЮТ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *