ОСТАННІ НОВИНИ

Тігіпко зайнявся поверненням на Україну застряглих у Єгипті моряків

Львівський портал

|

У Єгипті тривають складні перемовини ініціативної групи від "Сильної України" і фонду допомоги морякам "Ассоль" з місцевою владою про транспортування аварійного судна "Свята Софія" до Порт-Саїд і повернення 11 членів екіпажу цього судна в Україну. Підтримку морякам надає особисто віце-прем`єр-міністр України Сергій Тігіпко, повідомляє прес-служба партії «Сильна Україна».

Сьогодні представники «Сильної України» знову вирушать на тонучий суховантаж, щоб зняти з борту п`ять українських моряків і відправити їх додому. Шість людей, які залишаться – це вимушений мінімум членів екіпажу, який не тільки може забезпечити мінімальну життєдіяльність судна, але й безпеку відбуксування суховантажу, де затоплено машинне відділення, немає світла і не працюють генератори, і є небезпечний вантаж – фосфатні добрива

Наразі стало відомо про реальний технічний стан судна, який загрожує життю моряків. Вода продовжує прибувати. На сьогоднішній момент вже затоплений головний двигун. У міру прибування води збільшується крен. Найближчим часом він досягне точки неповернення, коли буксирування судна стане неможливим. 

Головну небезпеку для судна представляє дейдвудний підшипник, який тріснув і вийшов з ладу. По суті це клапан, який стримує потік морської води. Важіль клапана зафіксований звичайної мотузкою. Якщо вона не витримає, судно піде на дно максимум через 2 години. Екіпаж двічі подавав сигнал SOS. Жоден корабель на допомогу не прийшов. 

О 16 годині за київським часом буде зроблена спроба евакуації моряків з судна.

Нагадаємо, з 25 березня члени екіпажу знаходяться в тяжкому становищі. Через борги судновласника і поганий стан судна єгипетська влада відмовили йому в заході в порт. Два рази українці були змушені посилати сигнали SOS і запускати червоні сигнальні ракети. 

Українці вкрай обурені тим, що судновласник і компанія-оператор не виконували своїх обіцянок надати допомогу команді, а ITF (Міжнародна федерація транспортних робітників) і єгипетська влада ігнорували міжнародні норми морського права, які зобов`язують невідкладно надавати допомогу потерпілим морякам. 

У ситуацію втрутилось консульство України в Єгипті. Операції з повернення одинадцяти українців на Батьківщину надає підтримку особисто віце-прем`єр-міністр України Сергій Тігіпко. 

У даний час єгипетські військові власті готові пустити «Святу Софію» в Порт-Саїд з попередньою оплатою вартості буксирування і погашення штрафів. Поки вирішується: буде це зроблено за передоплатою або в рахунок арешту вантажу і судна. Переговори тривають. 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *