ОСТАННІ НОВИНИ

Янукович у Каневі відкрив відновлений будинок-музей Шевченка

Львівський портал

|

Президент Віктор Янукович взяв участь сьогодні, у День Державного прапора України, в церемонії відкриття будинку-музею Тараса Шевченка Шевченківського національного заповідника у місті Каневі Черкаської області, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Віктор Янукович поклав вінок шани до могили Великого Кобзаря. Після цього у своєму виступі він наголосив на символічності відкриття будинку-музею саме в День Державного прапора України напередодні Дня незалежності. "Ми зібралися у найсвятішому місці України, біля могили нашого пророка, визнаного усім світом геніального поета і художника, провідника українського національного відродження",- сказав Президент України.

В.Янукович нагадав про те, що ремонтно-реставраційні роботи у будинку-музеї Т.Шевченка тривалий час проводилися дуже проблематично. "Сім довгих років музей був випущений з культурного і духовного життя України",- наголосив він.

Дивитися на це, відзначив Президент України, було важко. Саме тому і було прийнято рішення про невідкладне завершення робіт і відкриття музею саме до Дня незалежності нашої країни.

Після свого виступу Президент вручив державні нагороди за відбудову будинку-музею та з нагоди Дня незалежності України.

Шевченківський національний заповідник у Каневі – перший в Україні із закладів гуманітарної сфери історико-культурний заповідник, удостоєний статуса національного.

Заповідник створено у серпні 1925 року з метою охорони меморіалу Тараса Шевченка. Статус національного підтверджений Указом Президента України "Про національні заклади культури" від 11 жовтня 1994 року. Заповідник віднесено до сфери управління Міністерства культури і туризму України.

Нині Шевченківський національний заповідник є широко відомим у світі культурно-освітнім, науково-дослідним і туристичним центром, який вивчає і популяризує надбання української національної і світової історико-культурної спадщини, творчість Кобзаря, історію Тарасової (Чернечої) гори, а також здійснює на своїй території охорону пам`яток культури та природного ландшафту. Загальна площа охоронних зон – 2,5 га. У складі заповідника 8 пам`яток культурної спадщини.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *