ОСТАННІ НОВИНИ

На українсько-польському кордоні пройшли Європейські дні добросусідства

Львівський портал

|

На берегах ріки Південний Буг – поряд з населеними пунктами Кречів Іваничівського району Волинської області та Крилів Люблінського воєводства Польщі – відбулися Європейські дні добросусідства, передає власний кореспондент Укрінформу.

Тимчасово повірений України в Польщі Андрій Сибіга зазначив, що це місце є символічним, оскільки тут зустрічаються дві культури. "Це регіон, який найкраще розуміє історію співіснування двох народів. Ця історія була різною, сьогодні її вже не зміниш, однак вона в жодному випадку не може бути перешкодою для нашого спільного майбутнього в європейському домі",- наголосив А. Сибіга.

Український дипломат також зачитав звернення до учасників заходу міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка. "З часу свого започаткування, Дні добросусідства вийшли за суто регіональні межі і набули значно ширшого міждержавного змісту. Такий формат спілкування є важливим доповненням для активного політичного діалогу між Україною та Польщею, суттєвим внеском у розширення торгівельно-економічних зв`язків та активізацію транскордонного співробітництва між нашими державами. У гуманітарному плані він відкриває нові можливості для взаємного пізнання, кращого розуміння українцями і поляками менталітету, культури і традицій один одного. Він також допомагає нашим народам долати психологічні перепони, пов`язані з драматичними періодами спільної історії, зосереджуватися на тих цінностях, які сприяють розбудові істинно добросусідських відносин",- йдеться у зверненні міністра.

В програмі свята було проведення Форуму транскордонної співпраці, Екуменічної молитви за участю ієрархів та духовенства з України і Польщі, транскордонного ярмарку, інтеграційних і спортивних заходів для дітей та молоді, ярмарку ремесел, євроквесту "Лабіринтами Європи", театрального фестивалю "Без кордонів", виступів польських та українських народних колективів та ряду інших подій.

Однією з родзинок стала урочиста церемонія вручення нагороди Капітули українсько-польського поєднання. Її цьогорічними лауреатами є український журналіст і телеведуючий Юрій Макаров, польський журналіст "Газети Виборчої" Марчін Войцєховський, а також Польський інститут в Києві та Фундація святого Володимира у Кракові. Кульмінацією Днів добросусідства стане музичне дійство "Кордон 835", в якому взяли участь популярні українські групи "Тартак", "Mad Heads XL" та польський гурт Sidney Polak.

Європейські дні проводяться на українсько-польському кордоні вже вшосте поспіль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *