ОСТАННІ НОВИНИ

Українці зі всього світу зібралися у Перемишлі, аби привернути увагу до народного дому

Львівський портал

|

Участь у роботі щорічних зборів Світового конгресу українців (CКУ), які тривають 22-23 серпня у Перемишлі, беруть близько 70 учасників з 14 країн світу. Зокрема, на південь Польщі прибули делегати й гості з Австралії, Великобританії, Канади, Німеччини, Польщі, Хорватії, Росії, Румунії, Словаччини, США, Угорщини, України, Сербії та Чехії, передає власний кореспондент Укрінформу.

Голова СКУ Євген Чолій заявив, що збори організації проводяться саме у Перемишлі для того, щоб привернути увагу місцевої влади до проблеми з передачею Народного дому у місті українській громаді. "Ми закликаємо мера Перемишля і владні структури Польщі в ім`я історичної справедливості прискорити завершення цього болючого питання передачею Народного дому Об`єднанню українців Польщі і наданням відповідної компенсації на його ремонт", – наголосив Є.Чолій.

Водночас присутній на зборах СКУ мер Перемишля Роберт Хома зазначив, що незабаром буде завершено процес передачі українцям цього будинку. "У найближчі дні, можливо тижні, цей будинок стане власністю української громади", – наголосив він. Мер міста також додав, що після передачі Народного дому в ньому відразу розпочнуться ремонтні роботи.

Голова Організації українців Польщі Петро Тима наголосив, що мрією українців з усіх регіонів Польщі було повернути давню красу цьому прекрасному історичному будинку. "Цей будинок є свідком багатьох історичних подій, які записані в історії України. Наприклад у 1930-х роках тут відбувалися збори, де українська громада Перемишля обговорювала акцію допомоги потерпаючій від голоду Україні", – наголосив він. Водночас П.Тима підкреслив, що повернення цього будинку не є самоціллю. "Ми знаходимося неподалік кордону з Україною, на території, де можна будувати різні елементи української ідентичності. Ми можемо будувати тут також співробітництво українців усього світу з Україною", – наголосив він.

Тимчасово повірений України у Польщі Андрій Сибіга на засіданні СКУ зачитав звернення до його учасників Президента України Віктора Януковича. "Нас об`єднує спільна мета – подальша розбудова незалежної демократичної і правової Української держави. Прагнутиму до найтіснішої співпраці з вами, пошуку разом нових ідей, проектів та ініціатив, спрямованих на захист інтересів світового українства, поглиблення його зв`язків з історичною Батьківщиною та зміцнення позицій України на міжнародній арені. У єдності, злагоді і порозумінні ми зуміємо зберегти українську самобутність, мову, культуру, народні традиції та суспільні надбання, які століттями плекали наші діди та прадіди", – йдеться у зверненні Глави держави. Учасники зборів СКУ разом з дипломатами Посольства України в Польщі також поклали вінки на могили воїнів українських армій ХХ ст., які поховані на кладовищі в селі Пикуличі біля Перемишля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *