ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі відкрили пам’ятник жертвам українського села Гораєць

Львівський портал

|

21 серпня у селі Гораєць на Любачівщині (тепер Підкарпатське воєводство Польщі) відбулось відкриття та посвячення  пам’ятника трагічно загиблим у 1942-1947 роках  українцям – мешканцям цього села. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА

Серед офіційних осіб на відкритті були присутні перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Мирон Янків, голова Об’єднання Українців в Польщі Петро Тима, голова Перемиського відділення  Об’єднання Українців Польщі  Марія Туцька, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам`яті жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, Тимчасово повірений у справах України в Республіці Польща Андрій Сибіга, секретар Ради охорони пам’яті боротьби та Мучеництва Анджей Кшиштоф Кунерт, воєвода Підкарпатський Мирослав Карапита, Андрій Філь, син Євдокії Філь, яка 12 років свого життя присвятила справі відкриття пам’ятника у  с. Гораєць.

Ініціаторами відкриття пам‘ятника трагічно загиблим жителям Горайця, в тому числі жертвам операції частин Польського війська шостого квітня 1945 року (під час трагічних подій загинуло 174 особи), є Громадський комітет Пам‘яті жертв Горайця 1942-1947 років та Перемиський відділ Об‘єднання Українців у Польщі. Цей меморіальний захід, є завершенням 12-ти літніх невтомних старань і заходів Бл. Пам‘яті Пані Євдокії Філь, яка не дожила до цього знаменного дня.

Виступаючи під час відкриття заходу Святослав Шеремета наголосив, що це знакова подія для увіковічненння пам’яті загиблих українців. «На Території Польщі є сотні поховань загиблих Українців. Їх впорядкуванням займаються громадські організації, держава. Це, після Павлокоми, друге, знакове відкриття місця вшанування загиблим українцям».

Про те, що відкриття пам’ятника у с. Гораєць є не лише урядовим, а й моральним, християнським обов’язком наголосив Анджей Кшиштоф Кунерт, який під час урочистостей вклонився похованим та помолився разом із пластункою, таким чином віддаючи шану загиблим.

Своєю чергою Мирон Янків зазначив, що відкриття пам’ятника у с. Гораєць є надзвичайно важливим у розвитку українсько-польських стосунків: «Є багато місць в Польщі, де загинули українці захищаючи свою країну, незалежність. Ми повинні гідно вшанувати пам`ять загиблих – Павлокома, Ланцут, Сагринь, Гораєць, Терка, Заліська Воля, Тухоля, Пикуличі і багато, багато інших місць. Ми повинні кожне гідно вшанувати. Так само і в Україні є багато місць пам’ятних, знакових для поляків. На Тернопільщині, Волині, Харківщині, Львівщині. Ці місця також мають бути гідно вшановані, як і українські в Польщі. Історія не повинна робити між нами кордонів».

Впорядкування цвинтаря та зведення пам’ятника у с. Гораєць було прописано у Протоколі реалізації впродовж 2005 – 2007 років угоди між Урядами України та Польщі про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій від 21 березня 1994 року.

У серпні 2009 року було отримано дозвіл на будову пам’ятного надгробку загиблим українцям у с. Гораєць. Пам`ятник споруджено громадським коштом українців у Польщі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *