ОСТАННІ НОВИНИ

Українців закликали до Дня Незалежності вивішувати національні прапори

Львівський портал

|

У п’ятницю, 20 серпня, активісти громадських організацій пов’язали жовто-блакитні хустки на 19 пам’ятників у центрі Києва. Таким чином вони оголосили про старт всеукраїнської акції «Прапор», мета якої — закликати українців вивішувати національні прапори.  

Ми пошили для маленьких пам’ятників хустки розміром 1,5, а для великих — 3 метри завдовжки. Пов`язали їх на шию пам`ятникам. Для дуже великих скульптур, на які ми не змогли залізти — а це дійсно значні постаті України — Тарас Шевченко, Леся Українка, Микола Лисенко — підготували стрічки, аби обмотати ними п’єдестал, — говорить координатор ініціативи Артем Соколенко. — Ми закликаємо 23 серпня у День Прапора та 24 серпня у День Незалежності кожного українця долучитися до цієї акції». 

Для цього  треба:

вивісити прапор із вікна власного будинку; 

пов’язати на одяг чи речі хустку або стрічку жовто-блакитного кольору;

почепити прапорець України на лобове скло автомобіля, в офісі чи вдома.

Ідея  акції — щоб усі мешканці України, незалежно від регіону проживання, мови, національності, об’єдналися під одним державним прапором України. На знак взаємоповаги між мешканцями різних регіонів. На знак віри в нашу країну. 

Прапор  України — це символ віри в ідеали України: внутрішню свободу її мешканців, миролюбність, працьовитість та відкритість до світу.

«Люди, яким поставлені ці пам’ятники, — усі різні: з різним походженням, різною історією. Але всіх їх об’єднує Україна. Так само мешканці України різні, але всіх нас об’єднує бажання жити в чесній та розвиненій країні. А таку країну можна побудувати лише на основі взаємоповаги та віри в успіх цієї країни», — говорить Артем Соколенко. 

На День Незалежності, 24 серпня, у рамках ініціативи «Прапор» активісти будуть роздавати  прапорці перехожим та автомобілістам у Києві та інших містах України, зокрема в Одесі, Ужгороді, Кіровограді, Черкасах, Житомирі. А в Луганську об’єднання «Луганці» вивісили 20 прапорів України на приватних будинках. 

«Українців  постійно ділили, натравлювали один на одного. Настав час об’єднатися. Нехай  наступні роки стануть часом єднання  народу України. Й тому ми реалізували цю невелику, але конкретну ініціативу, зроблену силами «звичайних громадян» — каже Артем Соколенко. — Й до речі, це перший День Незалежності за Президента Януковича, і ми підтримуємо нову владу, щоб вона не розгубилась». 

Активісти обрали 19 пам’ятників у центрі Києва. Це пам`ятники Тарасові Шевченку, Михайлові Грушевському, Ярославові Мудрому, Княгині Ользі, Засновникам Києва, Петрові Сагайдачному, Григорієві Сковороді, Іванові Франкові, Миколі Лисенку, Владиславові Городецькому, Олесю Курбасу, Миколі Яковченку, Козаку Мамаю, Проні Прокопівні Сірковій та Свиридові Петровичеві Голохвастову, персонажеві роману Ільфа і Петрова «Золоте теля» Паніковському, коту Пантелеймону, а також скульптури Лев-водолій (Михайлівська площа) та Самсон (Контрактова площа).  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *