ОСТАННІ НОВИНИ

Працівники трьох машинобудівних підприємств пікетували Львівську ОДА

Львівський портал

|

Близько сотні представників трудових колективів трьох машинобудівних підприємств Львівщини – ЗАТ «Автонавантажувач», ТОВ «Львівський завод гідромеханічних передач та трансмісій» і ТОВ «ТВП «Львівський автонавантажувач» – сьогодні пікетували Львівську обласну державну адміністрацію.

Вони прийшли під стіни ОДА з основною вимогою:  повернути їм заробітну плату, заборговану з 2008 року. Також страйкарі-працівники колишнього монополіста заводу «Автонавантажувач» вимагали від влади замінити інвестора, котрий, за їх словами, свідомо доводить підприємства до банкрутства. Водночас вони не змогли чітко вказати хто саме являється інвестором, обмежуючись лише відомостями, що це російська фірма. Тож усі звинувачення лунали на представника інвестора – Бориса Ганайлюка.

Пікетувальники тримали в руках і відповідні плакати з написами: «Ганайлюк! Ми – не раби», «Інвесторе Ганайлюк! Поверни зарплату за 2008-2010 рр», «Ганайлюк! Не знущайся над Конституцією і законами України», «Ні! Ліквідації виробництва автонавантажувачів у Львові».

За словами працівників згаданих підприємств, загальний борг із зарплатні сягнув понад 3 млн грн. 

«Нам заборгували різні суми, це залежить від того, хто з працівників в якому цеху працює і наскільки були завантажені роботою. На сьогоднішній день кожному з нас заборгували від 5-ти до 15 тисяч гривень. Люди вже зневірилися і єдиний вихід бачимо – тиснути на владу. Наша найголовніша вимога: погасити заборгованість, що склалася з вересня 2008 року, а також, щоб працівники були забезпечені стабільною роботою. Адже інвестори, представником котрих є пан Ганайлюк, цілеспрямовано роблять усе для того, щоб розвалити підприємства, які є на виробничій площадці за адресою вулиця Шевченка, 321. Тут є три великих підприємства. Інвестор за увесь час не вклав жодної копійки, а натомість займався лише тим, що різав станки і продавав метал на брухт. Ми хочемо, щоб обласна та міська влади усунули цього інвестора, адже для цього є всі підстави.», – розповів представник трудового колективу ТОВ «Львівський завод гідромеханічних передач та трансмісій» Володимир Яріш.

Голова Конфедерації Вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов також переконаний, що завод намагалися довести до банкрутства.

«Ситуація тут уже критична. «Автонавантажувач» свідомо розвалювали, аби довести до банкрутства. Тут повторюється та ж ситуація, що і з «ЛАЗом». Власнику не вигідно розвивати підприємство, адже для цього потрібно вкладати чималі кошти, модернізувати обладнання. Набагато легше здавати станки на брухт. Бачимо: все, що у Львові було індустріального свідомо руйнується і роблять це фірми із сусідньої держави. Майже усі заводи, що були у Львові виявилися приватизованими російськими фірмами. Хай нинішня влада згадає свої передвиборчі обіцянки й спробує змінити ситуацію. Інвестора справді можна усунути, адже він не виконав інвестиційних зобов’язань», – зазначив А.Соколов.

Одночасно із пікетом у Львівській ОДА відбувалася нарада представників машинобудівних заводів із чиновниками. Як повідомили учасники зустрічі, було досягнуто домовленостей відтер мінувати акції протесту до четверга, 19 серпня. У цей день можновладці обіцяли відвідати підприємства. А до цього часу керівництво заводів зобов’язалося скласти графік погашення заборгованостей. До 1 вересня повинні відновити роботу та виплатити щонайменше по 2 тисячі гривень кожному з працівників. До дня виборів, 31 жовтня, влада обіцяла повністю погасити заборгованість із зарплати.

Однак самі страйкарі у коментарях журналістам зазначали, що мало вірять у такі обіцянки можновладців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *