ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі відкриють пам’ятник жертвам українського села Гораєць

Львівський портал

|

Відкриття та посвячення  пам’ятника трагічно загиблим у 1942-1947 роках  жителям села Гораєць на Любачівщині (нині Підкарпатське воєводство Республіки Польща) відбудеться 21 серпня, повідомляє прес-служба ЛОДА.

Ініціаторами відкриття пам‘ятника трагічно загиблим жителям Горайця, в тому числі жертвам операції частин Польського війська шостого квітня 1945 року (під час трагічних подій загинуло 174 особи), є Громадський комітет Пам‘яті жертв Горайця 1942-1947 років та Перемиський відділ Об‘єднання Українців у Польщі. Цей меморіальний захід є завершенням 12-ти літніх невтомних старань і заходів блаженної пам‘яті пані Євдокії Філь.

Впорядкування цвинтаря та зведення пам’ятника у с. Гораєць було прописано у Протоколі реалізації впродовж 2005 – 2007 років угоди між Урядами України та Польщі про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій від 21 березня 1994 року.

У серпні 2009 року було отримано дозвіл на будову пам’ятного надгробку загиблим українцям у с. Гораєць. Пам`ятник споруджено громадським коштом українців у Польщі.

Участь у відкритті пам’ятника візьме перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *