ОСТАННІ НОВИНИ

Оператори відключатимуть «сірі» мобілки лише за рішенням суду

Львівський портал

|

Відключення "сірих" (нелегально ввезених) мобільних телефонів обіцяють розпочати вже цієї осені: нібито майже всі оператори технічно вже готові до відключення і воно осьось стартує. Оператори налаштовані менш радикально: вони наполягають, що будуть відключати мобілки, навіть маючи для цього всі технічні можливості, лише за рішенням суду.

"До відключення апаратів, коди IMEI яких не потрапили в "білий" список, готові чотири з п`яти мобільних операторів. Вони встановили відповідне обладнання, – розповів директор Українського центру радіочастот Павло Слободянюк. – Відключення апаратів сумнівного походження ("сірі" мобілки) та вкрадених ("чорні") розпочнеться відразу після того, як буде налаштоване обладнання п`ятого оператора. Це відбудеться восени цього року". При цьому Слободянюк відмовився повідомити, який саме оператор гальмує процес. Він також не зміг спрогнозувати, коли саме в Україні з`явиться перший відключений "сірий" телефон, уточнивши, що мобілки будуть відключені через 90 днів після отримання абонентом SMS-попередження (цей час дається власникові телефону на те, аби він довів його легальність). Термін розсилки SMS-попереджень не регламентований, але він теж займе якийсь час. Так що до кінця року відключити мобілки явно не встигнуть, максимум – почнуть розсилку SMS (якщо "прокинеться" останній оператор).

"Ми технічно готові, – розповіла нам представник Life Надія Лубніна. – Чекаємо, коли інші будуть готові. Після цього почнеться розсилання SMS-попереджень. Воно повинно бути синхронним". "З технологічної точки зору з осені ми будемо готові. Але жоден з операторів не зможе відключити абонента за розпорядженням будь-якого з відомств, якщо на те немає рішення суду", – говорить представник "Київстару" Жанна Ревнова. Оператор Utel розсилку SMS почав ще на початку нинішнього року. Неофіційно представники операторів говорять, що епопея з відключенням – лише бажання чиновників зімітувати бурхливу діяльність. "Неврегульовані багато юридичних питань. Наприклад, якщо хтось із відключених абонентів захоче судитися, то з легкістю виграє справу", – розповіли вони нам. Інші великі компанії не змогли дати коментар з приводу відключення "сірих" і "чорних" мобілок.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *