ОСТАННІ НОВИНИ

Азаров таки підвищить жінкам пенсійний вік

Львівський портал

|

Україна має намір до кінця 2010 підвищити пенсійний стаж і почати підвищення пенсійного віку для жінок.

Про це йдеться у меморандумі української влади Міжнародному валютному фонду, направленому в рамках відновлення кредитного співробітництва в середині липня цього року, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з документом, планується до кінця вересня 2010 внести законопроект з метою введення його в дію до кінця року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків – з 55 до 60 років, додаючи 6 місяців щорічно з 2010 року.

Крім того, законопроект буде передбачати збільшення мінімального терміну страхування з 5 до 15 років, збільшення на 10 років кваліфікаційного періоду для отримання повної пенсії, що має стимулювати працюючих довше зберігати працездатність.

Це має поліпшити збалансованість Пенсійного фонду на 2 мільярди гривень в 2011 році.

Зазначений законопроект є структурним маяком програми співпраці з МВФ, у рамках якої Фонд планує виділити Україні $15,3 мільярдів протягом 29 місяців.

Також українська влада планує до кінця грудня цього року змінити базу нарахування пенсій, передбачивши їх додаткове збільшення на 1% за кожен рік, відпрацьований понад певного терміну: 20 років – для жінок і 25 років – для чоловіків, йдеться в меморандумі.

Передбачається, що це дозволить скоротити видатки Пенсійного фонду на 6,2 мільярдів гривень у 2011 році.

Як відомо, у січні, перед президентськими виборами, Віктор Янукович заявляв, що він проти збільшення пенсійного віку на 5 років.

"Для того, щоб вирішити це питання, треба прийняти відповідний закон. Парламент на це ніколи не піде. Ми це ніколи нікому не дозволимо", – наголошував він.

Янукович тоді заявляв, що збільшувати вік виходу на пенсію явно передчасно: "Зараз ми не маємо морального права це робити. Я на це ніколи не піду".

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *