ОСТАННІ НОВИНИ

Азаров вкладатиме кошти МВФ у модернізацію економіки

Львівський портал

|

У 2010 році в рамках співробітництва за новою програмою stand-by Україна від Міжнародного валютного фонду отримає два транші на загальну суму близько 3 млрд. доларів. Ці гроші уряд направить на модернізацію національної економіки та стабілізацію фінансової ситуації в країні. Про це Прем`єр-міністр України Микола Азаров повідомив в ефірі програми «Іспит для влади» на Першому національному телеканалі, передає департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату КМУ.

«У поточному році ми отримаємо два транші: один у вересні, а інший на початку грудня на загальну суму приблизно 3 млрд. доларів. Ми плануємо їх спрямувати перш за все на модернізацію нашої економіки», – заявив Микола Азаров.

За його словами, зараз перед урядом стоїть завдання стабілізувати економічну ситуацію в країні, стимулювати внутрішній попит: «Це робота вітчизняних заводів, підприємств на внутрішній ринок. Тому основна мета отримання кредиту від МВФ – це стабілізація ситуації і використання ресурсів для модернізації нашої економіки».

Микола Азаров підкреслив, що уряд проводитиме реформи в ключових сферах народного господарства. Це повинно вивести країну з кризового стану і дати імпульс розвитку економіки. Наприклад, модернізація житлово-комунального господарства стимулюватиме розвиток інших галузей – металургії, енергетики, будівництва тощо.

Крім того, на думку М. Азарова, сам факт відкритої кредитної лінії від МВФ допоможе Україні залучити додаткові інвестиції, які знову ж таки можна буди направити на розвиток вітчизняної економіки. «Для масштабів України, для масштабів тих проектів, які зараз має Україна, 15 мільярдів доларів – сума не велика. Але вона є тим сприятливим тлом, на якому ми можемо залучити значну кількість інших інвестиційних ресурсів», – зазначив він.

Водночас, Микола Азаров зазначив, що у переговорах з місією МВФ уряд відстоював національні інтереси, і отримані результати є компромісними для обох сторін. «Ці рішення були достатньо складними, але всі вони мали певний баланс. Вони націлені на підвищення самостійності суб’єктів господарської діяльності, на підвищення їх відповідальності», – наголосив він.

Прем`єр-міністр нагадав, що МВФ, зокрема, вимагав скоротити фінансування бюджетних видатків. «Йшлося про те, наскільки ми можемо провести ці скорочення. Початкові вимоги стосувалися скорочення на 25 млрд., а ми домовилися скоротити на 16 млрд. Тому ми знайшли такий компроміс, виходячи з внутрішніх реалій, оскільки ми краще знаємо що ми можемо, а на які скорочення не можна йти», – сказав М. Азаров.

При цьому Микола Азаров зауважив, що ці скорочення ні в якому разі не зачепили соціальних видатків.

«Ми з однієї сторони скоротили бюджетне фінансування цілого ряду програм, але з іншої сторони створили такі умови, за яких суб’єкти ринкової діяльності можуть звернутися за кредитами, а уряд частково компенсує відсоткові ставки за цими кредитами», – додав Прем`єр-міністр.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *