ОСТАННІ НОВИНИ

МЗС України заявляє, що мер Москви провокує міждержавний конфлікт

Львівський портал

|

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що заяви мера Москви Юрія Лужкова щодо Севастополя йдуть врозріз з добросусідськими відносинами Києва і Москви. Про це сказав в коментарі «Інтерфакс-Україна» директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, відповідаючи на питання щодо позиції українського зовнішньополітичного відомства.

«У МЗС України, безумовно, найсерйознішим чином віднеслися до заяви мера Москви Юрія Лужкова щодо Севастополя, і вважають, що подібні вислови йдуть в розріз з атмосферою конструктивних і добросусідських україно-російських відносин, сталих останнім часом», – сказав Волошин.

Він додав, що в МЗС переконані, що вище політичне керівництво Росії, як і раніше, «рішуче прихильне до принципу територіальної цілісності України і поважає її суверенітет». «Продовження базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі на 25 років створило довгострокову основу для стабільності на півострові і в двосторонніх україно-російських відносинах. У МЗС України переконані, що ніякі радикальні заяви не здатні цьому перешкодити», – відзначив Волошин.

Нагадаємо, у понеділок, 19 липня, на прес-конференції в Москві Лужков заявив, що не змінив свою думку про статус Севастополя. «Я свої заяви щодо Севастополя зробив осмислено і обґрунтовано – ніяких змін моєї позиції щодо статусу Севастополя немає і не буде», – сказав мер Москви.

У травні 2008 року він заявив, що це місто як військово-морська база СРСР і Росії ніколи не передавалося Україні і повинне бути повернене Росії. У зв’язку з цим СБУ заборонила в’їзд Лужкову до країни. Після приходу нової влади в Україні ця заборона була знята.

proUA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *