ОСТАННІ НОВИНИ

Скульптуру Меркурія у Львові допоможе врятувати Брюс Вілліс під час благодійного кінопоказу

Львівський портал

|

У середу, 21 липня, о 20 годині відбудеться благодійний кінопоказ у рамках ініціативи з порятунку скульптури Меркурія у Львові. Як повідомляють організатори, допоможе у порятунку Меркурія неперевершений Брюс Вілліс і всі, хто прийде на благодійний кіносеанс, що відбудеться за адресою: вул. Коперніка, 40a.

Учасників акції запрошують пожертвами довільного розміру долучитися до порятунку Меркурія. Ці пожертви можна буде внести безпосередньо в гарячій точці.

Нагадаємо, у травні цього року у Львові стартувала ініціатива «Врятувати Меркурія», мета якої полягає у зборі коштів для реставрації скульптури античного бога торгівлі на даху будівлі на перехресті вулиці Січових Стрільців та проїзду Крива Липа. У рамках акції небайдужа молодь роздавала перехожим листівки з інформацією про руйнацію скульптури та закликала пожертвувати у спеціальну скриньку кошти на порятунок Меркурія.

Ціна питання полягає у близько 330 тисячах гривень, які потрібно зібрати до того часу, коли скульптура просто розвалиться. Позаяк, крім небезпеки втратити ще одну пам’ятку Львова, цілком реальною є і небезпека того, що скульптура упаде і травмує когось із перехожих, адже безліч її елементів щодня відламуються і падають додолу.

Меркурій є в дуже поганому і навіть загрозливому стані. Скульптура змонтована на металевому штифті, який проржавів і потребує укріплення. Процес деградації демонструється дуже просто – ще минулого року скульптура мала праву руку, сьогодні її немає. Окрім цього, нещодавно почали відпадати пальці з лівої руки. Тобто руйнація скульптури відбувається на очах.

Натомість у міському бюджеті Львова, попри загрозу обвалу, коштів на реставрацію скульптури Меркурія не передбачено.

Відтак ініціативна група – кілька десятків небайдужих львів’ян – об’єдналася довкола цієї проблеми завдяки Інтернету. Молоді люди захотіли реально долучитися до збереження архітектури Львова, а тому вирішили не говорити про великі об’єкти і констатувати проблеми, а розпочати їх вирішення з реставрації конкретної скульптури.

З пересічних мешканців Львова вони сподіваються зібрати принаймні кошти на перших два етапи порятунку Меркурія – аби виробити проектну документацію, тобто близько 30 тисяч гривень. Натомість кошти безпосередньо на реставрацію – близько 300 тисяч гривень –  ініціативна група планує отримати від серйозних спонсорів – комерційних організацій та благодійників.

Усіх небайдужих львів’ян організатори акції «врятувати Меркурія» закликають пожертвувати кошти, кинувши їх у відповідну скриньку у кав’ярні «Крива липа» або перерахувати кошти (у гривнях) на рахунок:

Благодійний фонд «Збереження історико-архітектурної спадщини м. Львова»

Друга Львівська Філія

ВАТ «КРЕДОБАНК»

МФО 385372

Розрахунковий рахунок – 2600901071780

Код одержувача – 25254322

Порятунок Меркурія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *