ОСТАННІ НОВИНИ

У Шевченківському гаю почали ремонтувати Лемківську хату. Роботи триватимуть до осені

Львівський портал

|

На сьогодні у Шевченківському гаю відбуваються роботи з реконструкції Лемківської хати з села Люта. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради. 

Роботи щодо реконструкції хати почалися нещодавно. Цьогоріч вони будуть масштабними, ніж зазичай, бо з хати зніматимуть не лише дах, а й консолі та балки, на яких він тримається. У реставраційних роботах задіяні працівники музею та архітектори.

Роботи завершаться восени і хата знову буде відкрита для відвідувачів.

«Хату з села Люта було зведено із неякісної деревини, що й призвело до зсуву даху. Тепер ми намагаємося врахувати минулі помилки, тому зняли дах та бруси аж до вікон, щоб конструкція служила якнайдовше», – розповів директор Музею народної архітектури і побуту Іван Косачевич. 

За інформацією прес-служби ЛМР,  вже замінено 60% солом’яного перекриття хати з села Либухора. Це найстаріша пам’ятка музею, зведена ще 1749 року. Реставрації цих хат проводяться за кошти музею. У планах також провести реставрацію хати з села Верховина за бюджетні кошти.

Нагадаємо, що нещодавно депутат Львівської міської ради, член комісії культури Наталія Усач оприлюднила заяву з приводу критичної ситуації із лемківською хатою, яка через безгосподарність чиновників покрилася цвіллю та зігнила зсередини. За словами депутата, бездіяльність міської влади призвела до повної руйнації хати, яка, за свідченнями експертів, уже не підлягає відновленню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *