ОСТАННІ НОВИНИ

Гірські території України з’їдають 1 млрд грн. щорічно без жодного ефекту - науковець

Львівський портал

|

Директор Інституту регіональних досліджень НАН України Василь Кравців закликає до негайного внесення пропозицій щодо зміни Закону України «Про гірські території» від 1995 року. За інформацією В.Кравціва, цей закон не працює на розвиток гірських територій. Про це він заявив під час круглого столу з обговорення проблематики щодо територій пріоритетного розвитку, спеціальних економічних зон, гірських територій та інновацій, що пройшов учора, 9 липня, в Трускавці.

За словами В.Кравціва, закон виконується лише в частині фінансової підтримки населення гірських територій з бюджетів. Щороку держава витрачає на доплату мешканцям гірських районів близько 1 млрд грн. Однак, як зауважив директор інституту, доплати не справили позитивного соціально-економічного ефекту: не відбулося значних покращень добробуту мешканців гірських територій, функціональних зрушень в інфраструктурі, економіці в цілому.

Василь Кравців заявив, що зміна законодавства має відбутися на рівні зміни ідеології, а не на основі благочинності. Держава має підтримувати розвиток гірських територій, створювати умови для виникнення нових підприємств та робочих місць.

В.Кравців також додав, що, окрім змін закону, необхідно ініціювати прийняття Державної програми розвитку гірських територій для 4 областей України Карпатського регіону, що стало б інструментом реалізації закону.

Також науковець акцентував на тому, що принципи адміністративно-територіальної реформи, які будуть застосовуватися до рівнинних територій країни, не можна калькувати для гірських.

Перший заступник голови ОДА Мирон Янків зазначив, що підтримує пропозицію щодо системних змін розвитку гірських територій і пообіцяв передати їх у Комітет економічних реформ при Президентові України. Він закликав присутніх голів райадміністрацій гірських районів Львівщини виробляти конкретні пропозиції розвитку їх районів.

Круглий стіл з обговорення проблематики гірських територій в Трускавці відбувся під головуванням першого заступника голови ОДА Мирона Янківа. Цей круглий стіл продовжує серію круглих столів з обговорення актуальних пропозицій до Програми економічних реформ Президента України Віктора Януковича, інформує прес-служба ЛОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *