ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні лікується більше людей, ніж живе

Львівський портал

|

На обслуговуванні системи охорони здоров`я, за статистикою Міністерства економіки, знаходиться 58 млн жителів України, в той час як кількість населення України наразі не перевищує 45 млн осіб. Про це в інтерв`ю для "Дзеркала тижня" заявив міністр охорони здоров`я України Зіновій Митник, підкресливши, що виділені цього року на потреби охороні здоров`я 42 млрд грн використовуються неефективно.
"Біда в тому, що замість єдиного медичного простору існує дуже розгалужена система відомчої медицини. Чому це зле? Гроші, які виділяються на охорону здоров`я, насправді дуже розпорошені по різних відомствах. Скажімо, нині, за статистикою, зауважте, не МОЗ, а Міністерства економіки, на обслуговуванні системи охорони здоров`я налічується 58 млн населення", – наголосив міністр.
Такі показники пояснюються тим, що окремі категорії пацієнтів мають подвійне або й потрійне фінансування: і за місцем проживання, і у відомстві, в якому працюють. "А якщо врахувати ті мільйони громадян, на яких виділяються так звані "подушні" гроші, а насправді вони живуть і працюють за кордоном, то картина стає ще парадоксальнішою", – підкреслив З.Митник.
Тому, на думку міністра, першим кроком на шляху реформування має стати приведення до спільного знаменника фінансування медицини як галузі й раціональне використовування наявних коштів.
"Ми зараз маємо готовий проект закону про внесення змін до основ законодавства про охорону здоров`я, зокрема до закону про лікувальний заклад. У тих доповненнях саме і йдеться про зміни у фінансуванні лікувальних закладів. Ми мусимо підготувати законодавчу базу, без цього неможливо щось змінювати", – заявив З.Митник.
Міністр також пообіцяв підвищити соціальний статус медичного працівника як за допомогою підвищення зарплатні, так і створенням нормальних умов для роботи.
"Виділено кошти на планове підвищення зарплатні медикам, збільшено фінансування на реалізацію загальнодержавних програм, а також на завершення об`єктів, котрі, маючи готовність до 95% , чотири-п`ять років стоять незавершеними. Час уже їх вводити в експлуатацію. До кінця нинішнього року в республіканській дитячій лікарні "Охматдит" буде завершено другу чергу Центру дитячої хірургії, який очолює І.Ємець, а також центр ПЕТ-технологій (позитронно-емісійної томографії) і радіохірургії у київському онкоцентрі на Верховинній", – поділився планами міністерства З.Митник.
Крім того, за його словами, найближчим часом буде добудовано Черкаську обласну дитячу лікарню і Бердичівський перинатальний центр у Житомирській обл.
РБК-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *