ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові до дня міста встановлять сотню нових табличок з назвами вулиць

Львівський портал

|

До дня міста у центральній частині Львова встановлять ще близько сотні нових табличок з назвами вулиць, які містять транслітерацію латинськими літерами, інформує прес-служба Львівської міськради.

За минулі два тижні в місті встановлено вже понад сто табличок.

«Туристи, які приїжджають до Львова, кожного разу бачать все більше змін, зокрема у центральній частині міста. Зараз це таблички з назвами вулиць, далі це встановлення вказівників на туристичних об’єктах. Така системна робота сприяє ще більшому залученню туристів до міста», – розповідає координатор проекту TACIS Ольга Плесак.

Встановлення табличок є частиною проекту TACIS «Створення туристично-інформаційної інфраструктури в м. Львові». Це перший проект з ознакування в Україні.

Обов’язковою умовою при розробці туристичного ознакування в місті була наявність транслітерації на всіх його елементах. Правила транслітерації для табличок у Львові розроблені на кафедрі перекладознавства і контрастивної лінгвістики національного університету імені Івана Франка.

Шрифт табличок розроблений спеціально для використання у системі туристичного ознакування Львова, базується на шрифтах кінця XIX – початку XX ст. Завдяки такому дизайну таблички органічно вписуються в архітектурне середовище Львова. Особливість цього шрифту в тому, що він є достатньо читабельним для туристів і для людей із вадами зору.

Згідно з вимогами, таблиці повинні бути стійкими до погодних умов та зручними в обслуговуванні. Це не дозволило використовувати жодну із доступних у Львові технологій їх виготовлення.

Фарбове покриття не забезпечує вологостійкості, штамповані таблиці із об’ємними літерами було б дуже складно відчистити від пилюки, полімерні покриття не є достатньо довговічними.

Всім вимогам найкраще відповідають традиційні металеві таблички, покриті склоемаллю. Вони міцні, довговічні (термін експлуатації — до 50 років), легкі в обслуговуванні, емаль надійно захищає поверхню металу від корозії.

У більшості міст Європи для виготовлення табличок зараз використовують саме таку, традиційну технологію. На західній Україні потужностями, що необхідні для виготовлення потрібної кількості таблиць, володіє тільки Чернівецький завод емалевих виробів, який і виготовляє таблички.

Також в рамках проекту TACIS «Створення туристично-інформаційної інфраструктури в м. Львові» протягом цього року мають бути встановлені вказівники на туристичні об’єкти, інформаційні пілони з картами міста (тестові варіанти цих карт зараз розміщені на чотирьох сітілайтах в центрі міста), схеми руху громадського транспорту, а також ознакування на автошляхах для автотуристів, інформаційні порти на в’їзді в місто.  

Проект «Створення туристично-інформаційної інфраструктури у м. Львові» фінансується за підтримки Європейської Комісії в Україні в рамках Програми Добросусідства Польща – Білорусь – Україна INTERREG IIIA/ TACIS CBC 2004-2006. Загальна вартість проекту складає 758 917,60 Євро.

Нагадаємо, в рамках проекту у Львові розпочав працювати Центр туристичної інформації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *