ОСТАННІ НОВИНИ

У Ющенка хочуть знати, що отримає Україна взамін на уран

Львівський портал

|

«Наша Україна» закликає уряд розповісти, що отримає Україна взамін високозбагаченого урану. Про це повідомляє прес-служба партії.

«Під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою глава Української держави Віктор Янукович заявив, що Україна відмовиться від близько 90 кг високозбагаченого урану. Такий жест нашої країни узгоджується із зобов’язаннями України щодо виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Однак викликає тривогу той факт, що досі невідомими лишаються умови, на яких буде здійснено передачу урану», – йдеться у повідомленні.
Нашоукраїнці наголошують, що запаси, про які йдеться, накопичені протягом тривалого часу у наукових установах Харкова і Севастополя та в Інституті ядерної фізики НАН України. Це уран насамперед для науково-технічних досліджень, які мають велике значення для розвитку вітчизняної науки та технологій.
«Саме тому при передачі запасів уряд і Президент мали б захистити національний інтерес України і подбати про забезпечення українських науковців можливістю працювати з ураном у подальшому. На жаль, жодної інформації з цього приводу досі не оприлюднено», – зазначається у повідомленні.
Відтак заяви Президента Віктора Януковича про готовність України відмовиться від запасів цього хімічного елемента викликають у «Нашої України» стурбованість. «Якщо керівництвом держави вже прийнято схему передачі вітчизняного урану, було б доцільно проінформувати українську спільноту про її умови і компенсації, які отримає Україна. В інакшому випадку українські науковці можуть втратити можливість працювати з ураном, а отже – розвивати таку ключову галузь вітчизняної науки як ядерна фізика», – йдеться у повідомленні.
Таким чином «Наша Україна» закликає уряд відповідально поставитися до процесу передачі українського урану та негайно оприлюднити умови, на яких її буде здійснено. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *