ОСТАННІ НОВИНИ

Писарчук закликає розслідувати усі злочини, пов’язані із нищенням церков

Львівський портал

|

Народний  депутат України Петро Писарчук звернувся до прокурора Львівської області Олексія Баганця, керівників обласного управління МВС та СБУ з проханням розслідувати усі обставини злочинів, пов’язаних із нищенням церков на Львівщині та покарати винних. Про це повідомили у прес-службі народного депутата.

У зверненні зокрема сказано: 

«Звернутися до Вас змусила сумна статистика: з початку лютого Львівщина втратила під час пожежі дерев’яну церкву Преображення Господнього (1792 р.), ще один костел – св. Анни (1585 р.) понищений полум’ям, чудом уцілів, а три церкви пограбовано. І це дані останніх двох тижнів. Статистика ж останніх років – страхітлива. 

Якщо говорити лише про дерев’яні храми, то за часів незалежності ми втратили майже 70 унікальних сакральних споруд, аналогів яким у світі не знайти. Обшиті бляхою, понівечені та забуті, ці архітектурні перлини згорають від пожеж, руйнуються часом та пустіють, бо люди байдуже промінюють їх на просторі та нові храми. З церков викрадають Біблії, хрести, золоті чаші. І все це відбувається не в час тотального атеїзму, а сьогодні, коли ми так завзято говоримо про духовне відродження та відновлення нашої історичної спадщини. 

Втягнуті у політичні дискусії та ідеологічні баталії, ми забули про те, що жодного покращення життя не досягнути без духовного очищення. Наша церква, яка мала б бити на сполох, теж несе відповідальність за усі ці процеси. Бо часто ставала учасником політичного протистояння, забуваючи про свою основну місію – порятунок людської душі. 

Користуючись  статусом народного депутата України, звертаюся до прокурора Львівської області Олексія Баганця, керівників обласного управління МВС та СБУ. Не стійте осторонь, зупиніть нищення духовного спадку нашого краю! Необхідно розслідувати усі обставини злочинів, пов’язаних із нищенням церков. Винні мають бути покарані. Інакше ми приречені стати свідками тотального беззаконня, що призведе до втрати цілого пласту української культурної спадщини». 

Довідка: 

3 лютого  у с.Сусідовичі Ст.Самбірського  району в наслідок підпалу  загорівся костел св. Анни, побудований 1585 року. Внаслідок пожежі згорів дах та завдано чималих збитків .

4 лютого  у с.Вишня Городоцького району  пограбовано місцеву  церкву. Зламано сейф та викрадено 17 тис. 234 грн.

4 лютого  у селі Жорниська Яворівського  району невідомі зловмисники  обікрали церкву Покрови Пресвятої  Богородиці (УГКЦ). Вкрадено образ "Стрітення Господнє".

12 лютого пограбовано церкву Св. Миколая у смт. Шкло Яворівського району. З приміщення храму викрадено Євангелію, пристольний хрест, тетрапотний хрест та інш. 

13 лютого, у селі Звір Самбірського району, що на Львівщині, згоріла   дервев’яна Українська греко-католицька  церква Преображення Господнього,  зведена у 1792 році, що є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *