ОСТАННІ НОВИНИ

Мінздоров’я хоче відновити обов`язкові медогляди населення

Львівський портал

|




Міністерство охорони здоров’я розробило проект реформ галузі, на перше місце у якому виходить популяризація здорового способу життя, вчасних звернень до сімейного лікаря та регулярних медоглядів задля особистого контролю за станом здоров’я. Серед іншого особливий акцент робиться на необхідності проведення в державі суцільної диспансеризації. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Зокрема, МОЗ України пропонує розробити державний клінічний протокол обстеження громадян, єдину програму інформаційної системи проведення диспансеризації населення. Зокрема, протокол має визначати особливості проведення обстеження в залежності від статі, віку, місця проживання, наявних та минулих захворювань, способу життя, особливостей професійної діяльності та іншої інформації. Крім того, єдина програмна інформаційна система проведення диспансеризації буде включати в себе: індивідуальні картки стану здоров’я громадян та обліку диспансеризації – так звані «медичні паспорти» або «електронні медичні паспорти» та єдиний реєстр проходження диспансеризації громадянами.

У разі запровадження медичної реформи держава також візьме на себе зобов’язання по створенню порядку організації диспансеризації населення, ефективної системи динамічного спостереження за громадянами та прийняття нормативно-правових актів, що регламентують проведення профоглядів, затвердження необхідних державних програм.

Головною відповідальною особою в проведенні диспансеризації стане сімейний лікар. Саме він визначатиме для кожного із своїх пацієнтів індивідуальну програму проведення диспансеризації, базуючись на розробленому протоколі. За підсумками медогляду лікар зможе призначити основні лікувально-оздоровчі заходи. Наприклад, застосувати ліки чи фізіотерапію, рекомендує санаторно-курортне лікування. У разі необхідності він направить пацієнта і на більш складний, вторинний рівень медичної допомоги.

Аби спонукати українців до здорового способу життя Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич пропонує і більш кардинальні кроки, які застосовуються в розвинених країнах. «Вважаю, що необхідно прийняти ряд законодавчих актів, які б з одного боку стимулювали громадян до проходження диспансеризації і дотримання здорового способу життя, а з іншого боку, – встановлювали більш жорсткі умови для громадян, які не турбуються про стан свого здоров’я. Наприклад, необхідно законодавчо обмежити можливості таких осіб у страхуванні, кредитуванні, прийомі на роботу, навчанні тощо», – зазначив він.

Міністр переконаний, що така практика змінить радянську психологію особистої безвідповідальності та пасивного очікування турботи з боку держави на усвідомлення персональної зацікавленості в збереженні власного здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *