Попри те, що в усьому
світі Україна асоціюється з салом,
виробництво цього продукту в останні
роки різко зменшилося, пише тижневик
«Коментарі:».
Більше того, відзначає
видання, з кожним роком зростають обсяги
імпорту сала. Так, торік Україна
імпортувала майже на 40% сала більше, ніж
у 2008 році. Обсяги поставок «стратегічно
важливого» продукту з-за кордону зросли
з 34 тис. тонн у 2008 р. до 47,3 тис. тонн в 2009
р.
Такий дисбаланс на
ринку пов’язаний зі зміною пріоритетів
вітчизняних свинарів, що перейшли на
вирощування м’ясних і беконних порід
свиней.
Сало є на 30–50% дешевшим
і через те менш прибутковим для
сільгосппідприємств. Однак цей продукт,
як і раніше, широко використовується
для виробництва ковбасних виробів, що
стимулює збільшення його імпорту.
Відтак, пишуть «Коментарі:», нішу
українських виробників, які відмовилися
від розведення сальних порід свиней,
поступово займають поляки, бо Польща
розглядає Україну як перспективний
ринок збуту сала.
Львівський портал