ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко погодився дати 608 млн грн на боротьбу з епідемією грипу

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко підписав закон № 1758-VI «Про внесення змін до закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» щодо фінансування заходів по боротьбі з епідемією грипу».

В.Ющенко ще раз наголосив, що він категорично проти емісійного фінансування видатків державного бюджету. «Однак з огляду на затвердження Радою національного банку України перевищення його доходів над видатками у сумі 608,2 млн грн, я вважаю за можливе підписати закон України № 175 8-VI щодо запобігання поширенню грипу», – сказано в листі Президента на ім`я прем`єр-міністра Юлії Тимошенко.

Водночас Президент наголошує на низці ризиків щодо застосування цього закону на практиці. Він підкреслює, що на сьогодні чинними є два закони щодо використання перевищення доходів Національного банку України над його кошторисними видатками на загальну суму, що перевищує затверджені РНБО прогнози у декілька разів. Відтак, спрямування цих коштів на найбільш важливі напрями державних видатків потребує негайного узгодження з Кабінетом міністрів України. Крім того, обидва згаданих вище закони передбачають цільове використання отриманих бюджетом від Національного банку України коштів.

Президент наполягає на необхідності проведення консультацій Національного банку України та уряду щодо виконання законів України про використання перевищення доходів НБУ над його кошторисними видатками. За результатами цих консультацій має бути вироблено порядок спрямування коштів їх кінцевим одержувачам із суворим дотриманням їх цільового використання. «Про результати проведеної роботи прошу доповісти особисто протягом 5 днів», – сказано в листі.

Нагадаємо, ВР 15 грудня 2009 р. ухвалила в цілому закон "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р.". За відповідне рішення проголосували 246 депутатів з 432 зареєстрованих в залі. Депутати підтримали поправку до закону про збільшення засобів, що виділяються на боротьбу з грипом, з 200 млн грн (як це було визначено прийнятим в першому читанні законопроектом) до 608 млн грн. За дану поправку проголосували 232 депутати з 433 зареєстрованих в залі. Не голосувала за збільшення коштів у повному складі фракція Партії регіонів.

Джерелом покриття зазначених видатків пропонується визначити надходження від перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку України поточного року, які частково мають зараховуватись до загального фонду державного бюджету.

РБК-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *