ОСТАННІ НОВИНИ

Що українці думають про Львів - опитування

Львівський портал

|

Майже 20% українців відвідали Львів протягом останніх трьох років, з них майже 30% для зустрічі з рідними, близькими чи друзями, чверть – як туристи, кожен п`ятий – з діловими поїздками, близько 5% – з метою навчання, 22% – з іншою метою. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною компанією «Рейтинг груп».

Близько половини українців хотіли б відвідати Львів, з них кожен п`ятий планує зробити це вже в найближчі місяці, 22% – протягом року, 22% – протягом найближчих трьох років, ще 37% – у далекій перспективі.

Варто зазначити, що люди, які вже були у Львові значно більше схильні відвідати місто знову. Так, Львів хотіли б відвідати 81% тих, як вже були в місті і 40% тих, які ще не знайомі з містом.

Найчастіше Львів відвідували мешканці Заходу (близько половини бували протягом останніх трьох років), Центру і Півночі (близько 20%). Відвідували Львів переважно молоді люди у віці 18-39 років. Вони ж мають найбільше бажання відвідати місто знову.

Найбільше Львів асоціюється в українців з гарною, старовинною архітектурою (41%). Це твердження переважає в оцінках мешканців усіх без виключення регіонів. Хоча 4% думають, що пам`ятки архітектури у Львові в дуже поганому стані, а 4% – крім споглядання архітектури, там нема більше що робити.

Практично для кожного п`ятого респондента Львів – це місто, мешканці якого патріотичні, бережуть українські традиції, гарно святкують Різдво, Паску та інші традиційні свята.  
Для 17% опитаних – це місто затишних ресторанів i кав`ярень, а також смачних солодощів і кави. 

Майже 15% вважають Львів культурною столицею України. Для 14% – це доглянуте, чисте, європейське місто (менше 1% вважають Львів засміченим, неприбраним містом). 
14% опитаних вважають Львів містом смачного пива. 7% вважають Львів найкрасивішим містом України. 

Близько 13% опитаних вважають, що мешканці міста дуже агресивно реагують на російську мову, 7% – що у Львові живуть “бандерівці”. 12% вважають, що місто має швидше польський, аніж український дух. 5% опитаних вважають львів`ян дуже зарозумілими i зверхніми. 4% думають, що Львів проїдає гроші, які заробляє Східна Україна, 3% – краще би було, якби у 1939 році Західну Україну не приєднували до СРСР. 

Для Донбасу Львів з одного боку – це місто, де красива архітектура (24%), гарно святкують Різдво та Паску (11%). З іншого – кожний десятий мешканець Донбасу вважає, що у Львові живуть “бандерівці”, які агресивно реагують на російську мову (16%) і проїдають гроші, які заробляє Схід (11%).

Для 6% Львів – це погані дороги, 4% – місто, де нерегулярно подається вода. 18% опитаних не мають жодного уявлення про Львів (серед респондентів, які бували у Львові таких лише 0,3%, які не бували у місті – 22%). Найменше поінформовані щодо Львова мешканці Донбасу – 21% не мають жодного уявлення, ще 21% не назвали жодного твердження, яке б відповідало їхньому уявленню про місто). Чим вищий рівень освіти респондентів, тим краще уявлення вони мають про місто. 
Варто відзначити, що для респондентів, які вже бували у Львові стали більш очевидними як переваги міста, так і недоліки (погані дороги, відсутність води і т.д.). 

Респонденти віком до 40 років частіше виділяли культурні переваги міста. Для них Львів це також місто розваг: затишні ресторани i кав`ярні, смачні солодощі, кава та пиво. Разом з тим в оцінках старших людей більш виражено присутні стереотипні негативи (“бандерівці”, мова і т.д.)

Жінки і чоловіки практично однаково уявляють собі Львів, крім одного твердження: чоловіки вдвічі частіше говорили про Львів як місто смачного пива. 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші 
Вибіркова сукупність: 2000 респондентів 
Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)
Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% – не більше 2,6%, для значень близьких до 10% – не більше 1,8%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *