ОСТАННІ НОВИНИ

У Новому році буде холодно: страйкарі погрожують відімкнути Львову тепло

Львівський портал

|

Схоже, міський голова Львова Андрій Садовий догрався з управлінням містом, адже львів’яни опинилися перед загрозою холодного нового року. Позаяк чи не найважливішу сферу міської господарки – теплоенергетику – львівський мер довірив… стоматологу. Тож за логікою подій слід очікувати, що незабаром управлінням культури керуватиме двірник, освітою – будівельник, а медичною сферою – електрогазозварювальник.

Новопризначений директор ЛКП «Львівтеплоенерго» Ігор Іванів, медик за освітою, який ніколи не працював у теплопостачальних підприємствах, розпочав свою діяльність на підприємстві з радикальної реорганізації. Зокрема, було ліквідовано низку котелень, цехів та служб. А паралельно з цим усі працівники найбільшого львівського теплокомуненерго – а це близько 2 тисяч 400 осіб – отримали повідомлення про звільнення.

Не важко здогадатися, що такі реформи стоматолога ані широкої підтримки, ані бодай розуміння серед працівників «Львівтеплоенерго» не викликали. Відтак було створено страйковий комітет.

«Якщо керівництво ЛКП «Львівтеплоенерго» та міська влада не припинять руйнацію підприємства, то з нового року його працівники розпочнуть акції непокори», – заявив голова страйкового комітету ЛКП «Львівтеплоенерго» Іван Ляховський. Він зазначив, що з 1 січня страйковий комітет припинить подачу гарячої води, а якщо це не дасть результату, то припиниться й подача тепла у Львові.

Проте керівництво і підприємства, і міста такі заяви тепловиків, схоже, не збентежили, мовляв, не хвилюйтесь, усе буде добре. Натомість Ігор Іванів спростував інформацію про масові звільнення на підприємстві.

«Ніякого скорочення чи звільнення працівників не відбувається. Просто є недостатня комунікація між відділом кадрів і працівниками районів. Працівники отримали повідомлення про те, що будуть звільнені, без повідомлення про те, що будуть переведені на інші посади», – запевнив Ігор Іванів.

За його словами, структура підприємства зазнала змін, тому що були розділені між собою його функції і створено низку окремих служб. Тож, як розповів Ігор Іванів, частина звільнених працівників працюватиме у новостворених відділах та службах. Крім цього, у рамках реорганізації «Львівтеплоенерго» буде створено дочірнє підприємство, у якому працюватиме інша частина звільненого персоналу теплокомуненерго.

Проте у депутата Львівської міської ради, голови ГО «Спільнота» Юрія Кужелюка інше пояснення щодо масових звільнень на «Львівтеплоенерго». Він переконаний, що керманич Львова задумав об’єднання у єдиний холдинг трьох найбільших комунальних підприємств міста – «Львівтеплоенерго», «Залізничтеплоенерго» та «Львівводоканалу». Проте, за словами Ю. Кужелюка, такі реформи комуналки Львова не на часі. На його переконання, такий поспіх може означати лише підкилимну зацікавленість міського голови та його команди у таких трансформаціях найбільших підприємств міста напередодні місцевих виборів.

«Реформи комунального господарства треба робити на початку каденції, а не напередодні її закінчення, до того ж у зимовий період», – наголосив Ю. Кужелюк.

«Тепловик» Ігор Іванів не заперечує планів об’єднати найбільші комунальні підприємства Львова у єдиний холдинг, нібито задля зниження непродуктивних витрат і вивільнення коштів для розрахунків за газ тощо. Щоправда, за словами І. Іваніва, наразі точно невідомо, коли такий диво-холдинг буде створено.

На переконання депутата Львівської міської ради Володимира Гірняка, холдинг не вирішить проблеми комунальної сфери у Львові, а може лише сприяти тому, що ця комуналка буде «прихватизована». «У Києві створення такого холдингу закінчилось тим, що спершу приватна структура ввійшла у цей холдинг своїм майном і отримала 25% плюс одна акція, а на сьогодні комунальна господарка в Києві перебуває в приватних руках. Тобто більше, ніж 50% акцій холдингу належать приватній структурі», – зазначив депутат.

А «прихватизовувати» на найбільших комунальних підприємствах Львова є що. На переконання Івана Ляховського, який до слова 15 років пропрацював заступником директора «Львівтеплоенерго», теплопостачальне підприємство – ласий шматочок. Адже у його власності є безліч нерухомості, майна та ще й 125 гектарів землі. Тож Іван Ляховський переконаний, що усі реформи на «Львівтеплоенерго» зводяться до того, аби вивільнити приміщення, а згодом прибрати їх до рук відповідним людям.

Щоправда, директор «Львівтеплоенерго» оцінює активи свого підприємства всього у 200 мільйонів гривень. Проте Юрій Кужелюк переконаний – ринкова вартість лише майна підприємства становить мільярди гривень.

У той же час варто зазначити, що, як розповів Ігор Іванів, його зарплата на «Львівтеплоенерго» є «дуже низькою», хоча до цього він займав управлінські посади у приватних компаніях, зарплату у яких не зрівняти з бюджетною «офіційкою». Натомість свій перехід на роботу у теплову сферу І. Іванів мотивував бажанням попрацювати «на користь міста». Такий альтруїзм у стоматолога-тепловика, схоже, з’явився після знайомства у березні цього року із ще одним відомим «альтруїстом», міським головою Львова Андрієм Садовим, радником якого пан Іванів попрацював перед призначенням на «Львівтеплоенерго».

Уляна КОПЦЮХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *