ОСТАННІ НОВИНИ

«Свобода» створює в Європі за кордоном організації для захисту українців

Львівський портал

|

ВО «Свобода» створює в країнах Європи організації для захисту українців, повідомив сьогодні під час прес-конференції член політради ВО «Свобода» Василь Павлюк.

За його словами, в Чехії вже створено організацію «Українці свободи» на захист прав співвітчизників, а незабаром аналогічні організації утворять в Австрії та Відні. 

За словами В.Павлюка, на зустрічі в Чехії українці поділилися зі «свободівцями» тими проблемами, які їх турбують найбільше. Зокрема це постійні приниження місцевою владою. В українському консульстві в Чехії, до прикладу, вимагають розмовляти винятково російською мовою, а коли чують, що йдеться про відстоювання українського, навіть не хочуть відчиняти дверей. Загалом ставлення до українців є досить хамським.

В.Павлюк також розповів, що вже понад рік під патронатом ВО «Свобода» у Празі діє українська суботня школа, де працюють 7 вчителів та вчать 25 маленьких українців. Заробітчани розповіли, що зі своєї мізерної зарплати змушені оплачувати оренду приміщення школи, купувати літературу та платити вчителям. Водночас при Українському інституті ім. М.Драгоманова в Празі діє інша школа, яку фінансує Українське консульство в Чехії і директорку якого, за словами В.Павлюка, «не цікавить ніщо українське», навіть навчання там відбувається російською мовою. «Це своєрідна «панацейка», яку не можна рухати. Тому нас і не приймають в Європу, бо Україну сприймають як колонію колишнього Радянського Союзу», – сказав він.

«Свобода» виділяє близько 1000 євро щомісяця на оренду приміщення суботньої школи, батьки ж цих учнів просять українських представників у Чехії допомогти з літературою, однак підтримки не отримують ніякої. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *