ОСТАННІ НОВИНИ

Яценюк закликає створити енергетичний консорціум України, Росії та Європи

Львівський портал

|

Кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк підкреслює, що Київ має запропонувати Москві й Брюсселю новий формат відносин в енергетичній сфері – енергетичний консорціум. Це гарантуватиме Україні енергетичну безпеку і стане запорукою суверенітету України. Таку думку він висловив у прямому ефірі програми«Шустер-Live» на телеканалі «Україна».

Він нагадав, що 2005-го Україна купувала в Росії газ по 50 доларів за тисячу кубічних метрів: «Я 2006 року був міністром економіки і категорично заперечував проти підписання будь-яких нових угод із Росією. Тому що в нас був міждержавний договір. Найпарадоксальніше, що він ще сьогодні існує! І якби у 2005 році прем’єр разом із президентом не змінили систему розрахунків, ми досі мали б отримувати, за міждержавною угодою, газ по 50 доларів. Ми зі своїх кишень викачали в кишені Росії мільярди!»

Арсеній Яценюк підкреслив, що Москва цілеспрямовано виконує завдання захопити енергетичний сектор України. Поява посередника у вигляді «РосУкрЕнерго» стала одним із перших кроків. «Цей посередник – це був фантом, фальшпанель. За ним стояли чіткі інтереси «Газпрому». Посередник – це було тільки прикриття для того, щоб гроші ділити легше було. Але фактично йшлося про тривалу експансію на український ринок».

Він нагадав, що 2006 року виступав категорично проти «РосУкрЕнерго». «Я сказав: компанія «РосУкрЕнерго» – це компанія з банкрутства української економіки. Так все і сталося. Як ми платимо сьогодні за газ? Беремо у Вашингтоні кредит, цей кредит відправляємо у Москву. Але зате нас плескає по плечу російський прем`єр, каже: «Молодцы, вы платите самую большую цену в Европе. Справляетесь». Коли не вистачає цих грошей, тоді вмикають друкарський станок Національного банку. І його включили. Видали кредити державним банках – і на ці кредити так само заплатили російському «Газпрому». Вже скоро платити буде нічим», – підкреслив він, додавши, що Україна набрала боргів на 100 мільярдів доларів – це по 2,5 тисячі доларів боргу на кожного українця.

«Парадоксально також, що Росія ще на наші гроші будує в обхід (України) газопроводи. Перший газовід – це «Південний потік», другий газовід – це «Північний потік». Тобто, ми платимо (за газ), вони на ці гроші купують труби і обходять Україну», – заявив Арсеній Яценюк.

Коментуючи останні газові домовленості прем’єрів України і Росії, він зазначив, що цими домовленостями починає реалізовуватися завдання з захоплення українського енергетичного ринку. «На 2010 рік ми збільшимо ціну на транзит. Браво! На 1 долар за тисячу кубічних метрів. Росія платитиме Україні на долар більше за транзит. Тільки є ж другий бік правди – Україна платитиме Росії на 100 доларів більше за 1 тисячу кубічних метрів газу. З кишень українців, з наших кишень перейде до російського «Газпрому» 2 мільярди доларів США додатково!», – зазначив кандидат у президенти.

Крім того, він нагадав про штрафні санкції. Політик висловив сумнів, що російська сторона «пробачить» Україні штрафи за недобір газу, сума яких досягла 8 мільярдів доларів: «Як ви думаєте, чи прощають просто так 8 мільярдів доларів? Я думаю, що відповідь сама собою напрошується».

Якщо не переламати ситуацію, зазначив кандидат в президенти, за кілька років українську «трубу» можна буде розпилювати, тому що ми дійшли до тієї ситуації, коли фактично весь сектор під контролем».

Утім, підкреслив Арсеній Яценюк, не можна складати руки: «Завдання наступне. Ми зобов’язані запропонувати Росії та Європі не газотранспортний, а енергетичний консорціум. Україні потрібні газові ресурси в Росії. Росії потрібен транзит. Нам потрібні європейські споживачі. Це – та формула, яка може змінити ціну для нас, яка нас врятує від того, що нас просто помножать на нуль наші партнери з «братськими» стосунками».

Політик зазначив, що легкими такі переговори не будуть. «Переговорні позиції неймовірно погані. Сьогодні з росіянами дуже важко домовлятися, тому що Росія отримала найкращий газовий контракт в історії російського «Газпрому». Я можу тільки поаплодувати нашим російським партнерам».

Проте, переконаний Арсеній Яценюк, домовлятися треба. «Кожен відстоює своє. Європейці – своє. Росіяни – своє. Американці – своє. То треба й нам своє відстоювати».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *