ОСТАННІ НОВИНИ

Добудова нафтогону «Одеса-Броди» не є над коштовним проектом - Костенко

Львівський портал

|

Небажання уряду прислухатися до пропозиції УНП щодо аверсного запуску нафтогону «Одеса-Броди» уже в 2009 році, свідчить про те, що уряд здає національні інтереси України. Про це заявив сьогодні на прес-конференції у Львові лідер УНП Юрій Костенко.

«Ще недавно Юлія Тимошенко заявляла, що ніхто незацікавлений у прямому використанні нафтогону «Одеса-Броди», в тому числі і поляки. Відповіддю на цю неправдиву інформацію став перелік енергетичних проектів, які фінансуватиме польський уряд і серед яких є «Одеса-Броди»», – зазначив Ю.Костенко. 

За його словами, єдиною проблемою, що існувала на перешкоді запуску нафтогону в аверсному напрямку було те, звідки брати нафту. «Врегулював цю проблему президент Ющенко, підписавши в Азербайджані відповідну угоду, за якою Азербайджан готовий вже у цьому році прокачувати нафтогоном до 5 млн тонн нафти на рік. Єдине, що потрібно українському уряду це провести з Росією переговори щодо аверсного переключення нафтогону і разом з Польщею сісти за стіл переговорів, щоб далі нафтогін провести до Німеччини. Тоді він стане новою потужною артерією. Зважаючи на обсяги виробництва нафти в Азербайджані через декілька років у них виникнуть проблеми, куди цю нафту дівати. Тому цей нафтогін надзвичайно перспективний. Окрім того, використання українського транзитного потенціалу суттєво зменшить ціну нафти, яку ми будемо купувати на зовнішніх ринках», – зазначив Ю.Костенко.

За оцінками лідера УНП, добудова нафтогону до Гданська обійдеться не надто дорого. «Це не коштовний проект, його вартість може оцінюватися у межах декількох мільярдів доларів. При чому більша частина вже зроблена, за рахунок терміналу в Одесі», – додав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *