ОСТАННІ НОВИНИ

Нафтопровід Броди-Плоцьк залишається ключовим проектом для Польщі

Львівський портал

|

Польща залишила будівництво нафтопроводу «Броди-Плоцьк» у списку ключових енергетичних проектів, співфінансованих за кошти Європейського Союзу у рамках програми «Інфраструктура і навколишнє середовище» до 2013 року.

За даними Міністерства регіонального розвитку Польщі, які має в своєму розпорядженні УНІАН, проект, вартість якого оцінюється в 1,8 млрд. злотих (440 млн. євро за поточним курсом 4,1), може одержати дофінансування з коштів Євросоюзу в обсязі близько 120 млн. євро.

Добудова нафтопроводу з українського м. Броди до польського м. Плоцьк посідає друге місце серед 13 записаних в основному списку ключових енергетичних проектів за рівнем дофінансування після «енергомосту» між Польщею і Литвою, для якого зарезервовано 170 млн. євро (за поточним курсом).

Ще 4 енергетичних проекти записано в резервні.

Загальна вартість енергетичних проектів, записаних в програмі, становить 2,25 млрд. євро, близько 640 млн. євро з яких надасть Євросоюз.

Куратором проекту «Броди-Плоцьк», названого в описі «стратегічним», виступає Міністерство економіки Польщі, а реалізатором – польсько-українсько-азербайджансько-грузинсько-литовська компанія «Сарматія».

«Сарматія» зможе скористатися коштами, зарезервованими для проекту, в 2012-2014 роках.

У Міністерстві регіонального розвитку Польщі повідомили, що наступна перевірка стану реалізації проектів, на підставі якої ухвалюються рішення про те, залишити чи виключити проект зі списку ключових, пройде через півроку.

У міністерстві не уточнили, що має зробити «Сарматія», щоб проект не було виключено зі списку.

Як повідомлялося, в червні поточного року польська Gazeta Wyborcza написала, що Польща може виключити проект «Броди-Плоцьк» з переліку ключових у рамках програми «Інфраструктура і навколишнє середовище» через те, що автор проекту – польська нафтотранспортна компанія Pern Przyjazn не встигає підготувати всі необхідні документи. Рішення з цього приводу мало бути ухвалене до кінця липня.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *