13 липня у
Львівській ОДА під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації
Валерія П’ятака відбулося засідання Державної надзвичайної протиепідемічної
комісії при Львівській ОДА. Комісія обговорила ситуацію, пов’язану із спалахом
дизентерії в санаторії «Конвалія» Дрогобицького району Львівської області. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.
Комісія ухвалила
низку заходів, що мають запобігти виникненню таких спалахів.
Зокрема, керівники
міст, районів та сіл області мають здійснити
заходи щодо приведення в належний санітарний стан місць масового перебування та
відпочинку населення, забезпечення зазначених об’єктів доброякісною питною
водою та створення належних умов реалізації продуктів харчування, дотримання
правил особистої гігієни; ліквідувати несанкціоновану торгівлю харчовими
продуктами
Також вони
повинні зобов’язати керівників оздоровчих закладів забезпечити проведення
постійного (не рідше 1 раз на місяць) контролю виробництва за мікробіологічними
показниками готової продукції, напівфабрикатів, води, об’єктів довкілля тощо та
забезпечити проведення відомчого лабораторного контролю за якістю питної води,
що подається з джерел централізованого водопостачання (комунальних та сільських
водопроводів).
Місцеве
керівництво має вжити заходів для дотримання санітарно-гігієнічного режиму під
час проведення масових заходів (весілля, випускні вечори, тощо)
Натомість медикам
усіх рівнів наказано створити резерв медикаментів на випадок реєстрації спалаху
гострих кишкових інфекцій, перевірити санаторно-курортні та оздоровчі закладів
щодо медико-санітарного забезпечення відпочинку дітей.
Також вони мають вирішити
питання проведення експрес-вірусологічної діагностики кишкових інфекцій
імунохроматографічним методом та експрес-методів бактеріологічної діагностики.
Зі свого боку підрозділи
СЕС області мють контролювати дотримання
санітарно-протиепідемічного режиму на об’єктах епідемічного ризику щодо
наявності умов для виготовлення, зберігання та реалізації харчової сировини і
продукції, забезпеченість питною водою гарантованої якості, миючими та
дезінфікуючими засобами.
Їх також зобов’язали
проводити періодичні планові перевірки оздоровчих закладів проводити з
кратністю 4 рази в рік. Також вони мають розробити та затвердити розпорядчим
документом перелік харчових продуктів, що дозволені для видачі в якості «сухого
пайку».
Крім того, СЕС
має провести раптові (позапланові) обстеження на носійство збудників кишкових
інфекцій персоналу харчоблоків оздоровчих закладів та перевірити санаторно-курортних
та оздоровчих закладів щодо дотримання санітарного законодавства. У разі
виявлення порушень вживати заходи адміністративного та дисциплінарного впливу
та скеровувати матеріали до відповідних правоохоронних органів.
Львівський портал