ОСТАННІ НОВИНИ

ВР ухвалила законопроект про спрощення порядку набуття прав на землю

Львівський портал

|

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №4430 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо спрощення порядку набуття прав на землю)". За відповідне рішення проголосували 298 депутатів із 422 зареєстрованих у залі, пише РБК-Україна.

Проектом пропонується спростити порядок набуття фізичними і юридичними особами права власності та користування на земельні ділянки із земель державної та комунальної власності.

Відповідні зміни планується внести до Земельного кодексу, законів "Про оренду землі", "Про державну експертизу землевпорядної документації", "Про оцінку земель"

Зокрема, передбачається обмежити сферу застосування процедури погодження місця розташування об`єкта (вибору земельної ділянки), яка є стадією відведення земельної ділянки, лише випадками вилучення (викупу) земельної ділянки для суспільних потреб чи її відчуження з мотивів суспільної необхідності.

Пропонується встановити порядок погодження документації із землеустрою за принципом єдиного вікна шляхом створення при кожній районній державній адміністрації або місті обласного значення комісії, до складу якої мають входити представники усіх органів, уповноважені погоджувати таку документацію. Встановлюється тритижневий термін розгляду цією комісією поданої документації, а також правила, за яким підставами відмови у погодженні документації може бути винятково її невідповідність закону.

Крім того, з метою припинення практики створення землевласникам та землекористувачам штучних перешкод у здійсненні на земельній ділянці господарської діяльності, пропонується ввести правило, за яким визначення напрямів використання земельної ділянки в межах категорії земель є вільним (крім земель сільськогосподарського використання та земель оборони).

Законопроектом також пропонується встановити, що у разі, коли після визнання земельних торгів такими, що не відбулись, у зв`язку із наявністю на них тільки одного покупця, на повторних земельних торгах з продажу того ж самого лота присутній тільки один зазначений покупець, лот може бути проданий йому за стартовою ціною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *