ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура Львова назвала причини вибуху на вул. Костюшка

Львівський портал

|

Прокуратура Львова та Львівське міське управління ГУ МВС у Львівській області оприлюднили результати по справі щодо вибуху на вулиці Костюшка. Причина вибуху за результатами розслідування та висновком харківської експертної комісії – неналежне утримання газового обладнання у квартирі №13 (несправність газової плити), яка стала епіцентром вибуху. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив прокурор Львова Андрій Палюх.

Експерти встановили, що вибух стався внаслідок накопичення приблизно 13,8 метрів кубічних газу на кухні квартири. Експерти також за математичними розрахунками припустили, що такий об’єм газу міг накопичитись в приміщені за одну годину. «Констатовано, що газовий шланг, який був приєднаний від труби до плити, був несправний і невідповідного призначення.  Чи власники самі його встановлювали, чи хтось їм допомагав. Але однозначно, що фахівці його не встановлювали, бо це є дуже грубе технічне порушення», – сказав міський прокурор.

Слідство також не підтвердило вину «Львівгазу» щодо непопередження вибуху. Під час слідства, правоохоронці встановили, що дві години перед вибухом з квартири №13 три рази дзвонили на службові телефони газової служби та повідомляли про несправність лічильника. Тому і була запізніла реакція газовиків.

«Перший дзвінок тривалістю 10 секунд надійшов в службу, яка не відповідає за це, і казали про несправність лічильника. І два дзвінки надійшло в службу ремонту лічильника», – повідомив начальник слідчого відділу ЛМУ ГУ МВС у Львівській області Ігор Марко.

За словами А. Палюха, працівники «Львівгазу» заперечують свою провину, оскільки  повідомлення про аварійну ситуацію не надходило, а повідомлялось лише про несправність лічильника. Проте остаточно це з’ясувати вже не вдасться, оскільки сім’я ( чоловік і дружина), яка проживала в квартирі №13 загинули.

Наразі прокуратура Львова скасувала рішення слідчого закрити кримінальну справа в зв’язку з смертю осіб (мешканців квартири №13), які були винні у вибуху. Справу планують остаточно закрити в кінці червні, коли завершиться судово-будівельна експертиза та буде проведена металографічна експертиза газового шлангу, щоб встановити коли він був встановлений і коли виникли несправності.

Нагадаємо, що вибух у Львові на вулиці Костюшка стався в лютому 2008 року. НП на вул. Костюшка класифікували як надзвичайну ситуацію регіонального рівня. На проведення аварійно-відновлювальних робіт уряд виділив понад 7 млн грн. З міського бюджету витрачено близько 1 млн грн на оплату проектно-кошторисної документації.
Загалом, у результаті вибуху на Костюшка без даху над головою залишився 51 мешканець, дві особи загинуло. Постраждалих тимчасово поселили в готелі або в орендованих квартирах. На сьогодні більшість повернулися до нових помешкань та облаштовуються там. За цей час на проживання людей було витрачено 1 млн 770 тис. грн. Крім того, допомогу постраждалим надав фонд Пінчука.

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *