ОСТАННІ НОВИНИ

Аквапаркінг у центрі Львова

Львівський портал

|

Схоже, за каденції мера Садового у центрі Львова постане цілком нова споруда – аквапаркінг. Збудувати його планують на розі вулиць Стефаника-Коперника. При чому забудовниками готові виступити як мінімум три фірми, що подали документи на конкурс з визначення кращого інвестиційного проекту з права будівництва підземних паркінгів у Львові.

Зокрема, будувати підземний паркінг на вул. Стефаника-Коперника зголосилися ТзОВ «Річ девелопмент», ПП «Метелиця» та ТзОВ «Будівельний комплекс «Альянс». Конкурсна комісія таки відкрила пропозиції цих фірм і тепер вивчатиме їхню документацію та запропоновані проекти. Щоправда, лише одна із цих фірм подала на конкурс усі необхідні документи, інші ж не представили ані документи про реалізовані проекти, ані фінансові гарантії, ані інформацію про фінансову діяльність за 2008 рік.

Паралельно із цим лунають заяви про те, що будувати підземний паркінг на Стефаника-Коперника недоцільно, і, навіть, небезпечно.

За словами начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської Лілії Онищенко, при будівництві підземного паркінгу на Стефаника-Коперника існує загроза того, що будинки та пам`ятки архітектури, які є поряд, можуть бути пошкоджені через зміну гідрогеологічних умов. «Я думаю, що паркінги треба будувати, підземні паркінги також, якщо вони не зашкодять довколишньому середовищу. На Стефаника-Коперніка небезпека є», – наголошує вона.

Депутат Львівської міської ради Віра Лясковська, яка є членом конкурсної комісії, також б`є на сполох саме через гідрогеологічні умови території, на якій хочуть збудувати паркову. За її словами, щойно почнуть копати землю на Стефаника-Коперника, то одразу ж у свіжо викопаний простір почнуть стікати води.

 «Уся земля під навколишніми будинками утримується у рівновазі. якщо викопають котлован, то одразу ж вода почне туди стікати. В момент почнуть тріщати стіни картинної галереї, бібліотеки ім. Стефаника», – переконана Віра Лясковська.

За її словами, схожа ситуація була тоді, коли у Львові вирішили створити підземний трамвай. «Понад 15 років тому у Львові почалося будівництво підземного трамваю. Спочатку треба було збудувати у певних місцях шахти. Одну із шахт мали збудувати позаду картинної галереї, якраз поблизу тієї території, де хочуть збудувати підземний паркінг. Цю шахту не збудували, тому що на цій території Полтвинська пологовина і вона є дуже насичена витоками», – зазначає депутатка.

За словами Віри Лясковської, будівництво шахти показало, що як тільки розрили котлован, колодязь шахти почав втягувати у себе воду, хоча він був меншим, аніж запланований паркінг. «Тут же палац Потоцьких почав тріщати по всіх швах. Кільканадцять мільйонів було кинуто для того, щоб врятувати палац. Шахту закинули і навіки розлучилися із підземним трамваєм. Це основна проблема цієї території, яка стосується гідрогеології», – наголошує Віра Лясковська.

Відтак схожа ситуація може виникнути і під час будівництва підземного паркінгу на Стефаника-Коперника, який врешті решт може не лише зруйнувати довколишні пам`ятки архітектури та будинки, але й перетворитися у такий собі аквапаркінг.

Натомість міська влада на усі ці зауваження, схоже, заплющує очі. Директор департаменту містобудування Львівської міської ради Андрій Павлів наголошує, що рішення про доцільність будівництва на Стефаника-Коперника підземного паркінгу треба ухвалювати не емоційно, а опираючись на певні аргументи. «Для того, щоб вести діалог професійно,  ми повинні мати пам`яткоохоронні зони, комплексний проект реконструкції та реставрації центральної частини міста. Якщо у нас немає цих документів, то у нас немає аргументів говорити щось проти будівництва підземного паркінгу на вул. Стефаника-Коперніка», – наголошує чиновник.

За його словами, комісія зобов`язана розглянути ті пропозиції, які інвестори подали на конкурс, аби інвестори не мали претензій. «Якщо би ми не розглянули ці пропозиції, то у нас були б напружені стосунки з юридичними особами, які їх подавали», – переконує Андрій Павлів.

Водночас директор департаменту містобудування наголошує, що остаточне рішення щодо будівництва підземного паркінгу на Стефаника-Коперника прийматиме конкурсна комісія.

Натомість Віра Лясковська впевнена, що фахівці не допустять реалізації проекту підземного паркінгу на Стефаника-Коперніка. «Нам розказують про підземні паркінги у Відні, але ж не можна порівнювати умови Львова з умовами Відня. Це абсолютно різні міста. У нашому місті треба мати конкретні науково-дослідні пропозиції, а не просто порівнювати його з іншими містами», – наголошує вона.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *