ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко пропонує збільшити ціну за газ для населення

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко вважає, що основною причиною критичного стану НАК «Нафтогаз України» є низька платіжна дисципліна всіх споживачів газу всередині країни. Про це він заявив сьогодні на нараді з питань фінансової ситуації НАК «Нафтогаз України».

Він наголосив, що на сьогодні оплата населенням за спожитий газ становить 95,4%, що менше від аналогічного показника минулого року – більш як 102%.

«Досить високий (показник), але не повний», – наголосив президент.

При цьому він відзначив, що вчора на нараді з головами обладміністрацій висловив свої зауваження з цього питання.

«Учора ми домовились про те, яку допомогу «Нафтогазу» повинні надати виконавча влада на місцях і органи місцевого самоврядування», – сказав президент, наголосивши, що в найближчий день необхідно провести роботу, аби збільшити платежі за газ з боку населення.

«Споживач повинен платити за спожитий газ. Там, де ми говоримо про соціальні категорії, ця категорія повинна бути повністю профінансована за рахунок бюджету, решта мають платити за спожитий газ», – сказав В. Ющенко.

Звертаючись до населення України, президент заявив: «Шановні громадяни, регулярна сплата вами за спожитий газ – це робота на незалежність України. Неплатежі ваші стають неплатежами держави. І це спричиняє зниження репутації країни, це значно ускладнює політику врегулювання тих питань, які потім на державному або урядовому рівнях виникають між Україною і Росією. Це питання честі, це питання моральності, це питання дисципліни».

У цьому контексті В.Ющенко ще раз наголосив на необхідності підвищення тарифів на газ.

«У нас не може бути адміністративної ціни на виході, яка формується урядом і яка не покривається виручкою у зв`язку з тим, що вона не відповідає ринковим принципам, – це винятково компетенція центрального бюджету, міжбюджетних відносин. І тому неплатежі, які сьогодні є на рівні ТКЕ, це неврегульовані міжбюджетні відносини. І я хочу, щоб мене почув міністр фінансів», – сказав президент.

В.Ющенко наголосив, що з початку року неплатежі підприємств ТКЕ збільшились на 3,8 млрд. грн., причому ціна газу для комунальних потреб в 4,5 разу менша за вартість газу, що купується в Росії.

«Я хотів би, щоб прем`єр-міністр, міністр фінансів, економіки зрозуміли, що якщо вони хочуть бути такими солодкими, то вони повинні щедро фінансувати свої солодощі. Хочете мати адміністративну ціну – будь ласка, національній компанії компенсуйте цей розрив (ціни на газ). Не можна декларувати ціни, які призводять до банкрутства компанії», – сказав президент.

Резюмуючи виступ з цієї теми, Президент наголосив, що проблема з неплатежами повинна бути вирішена впродовж 10 днів. За інформацією УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *