ОСТАННІ НОВИНИ

Фінал Євро-2012 повинен відбутися в Києві - Ющенко

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко обговорив з головою Київської міської держадміністрації Леонідом Черновецьким комплекс питань, пов`язаних із ходом підготовки столиці до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Про це повідомляє прес-служба Президента України. 

У зустрічі взяли участь віце-прем`єр-міністр Іван Васюник, голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко, міністр у справах сім`ї, молоді та спорту Юрій Павленко, заступник голови Секретаріату Юрій Богуцький, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, секретар Київської міської ради Олесь Довгий.

 

Президент наголосив, що на Київ покладено особливі сподівання та відповідальність у контексті проведення Євро-2102 – адже саме головна арена столиці України НСК «Олімпійський» претендує на прийняття фінального матчу чемпіонату. «Ми виходимо з установки, що фінал Євро-2012 повинен пройти в Києві. Менше завдання я не ставлю», – підкреслив В.Ющенко. Саме тому, відзначив він, існує нагальна потреба докладно розібрати всі ключові проблеми, які виникають навколо підготовки спортивної інфраструктури, розміщення, аеропорту тощо.

 

Доповідаючи Президентові про хід підготовки Києва до Чемпіонату та основні проблемні моменти, Іван Васюник нагадав про травневе рішення Виконкому УЄФА, відповідно до якого Київ отримає статус міста, де буде проведено фінальний матч Євро-2012, за умови виконання до 30 листопада 2009 року вимог щодо підготовки стадіону, інфраструктури аеропорту, закладів розміщення та об`єктів транспортної інфраструктури. Віце-прем`єр особливо наголосив на важливості остаточного визначення з відповідальними за реалізацію тих чи інших завдань у столиці.

 

За словами І. Васюника, наразі основною проблемою із головною спортивною ареною країни є підготовка прилеглої до стадіону території, де має бути облаштована так звана зона гостинності. Проблема в тому, сказав він, що «протягом тривалого часу реалізовувався план відчуження величезного масиву ділянок» навколо НСК «Олімпійський» – у порушення відповідного указу. В результаті дві ділянки загальною площею близько 8 га (де власне має розміститися «зона гостинності») за рішеннями Київради передані в оренду.

 

Водночас віце-прем`єр зазначив, що ця проблема може вирішитися у зв`язку з прийняттям днями у Верховній Раді закону про підготовку до фіналу Євро-2012, однією зі статей якого передбачено можливість викупу на договірній основі або в разі відмови власника – примусового відчуження об`єкту права приватної власності з мотивів суспільної необхідності для забезпечення проведення чемпіонату. Цей закон, вочевидь, днями поступить на підпис Президента і «це дасть можливість і Київській міській раді, і Кабміну відповідно до повноважень приймати рішення», сказав І.Васюник.

 

Він також повідомив Главі держави, що завтра на засіданні Кабміну відповідно до підписаного Президентом доручення Координаційної ради з питань підготовки до Чемпіонату вноситиметься блок питань, серед яких одне з найважливіших – затвердження типу будови НСК із фіксацією в тому числі кошторисної вартості цього проекту. За словами І.Васюника, українська сторона має надати УЄФА свої фінансові підтвердження щодо стадіону до 31 липня.

 

Президент також був поінформований про ситуацію з підготовкою до Євро-2012 аеропортів – як основного – «Міжнародний аеропорт «Бориспіль», так і допоміжного – Комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Київ (Жуляни)». За словами І.Васюника, відставання по графіку будівництва термінального комплексу «D» аеропорту «Бориспіль» наразі вже становить близько п`яти місяців. Натомість решта робіт в аеропорті відбуваються за графіком.

 

Як доповів Президентові віце-прем`єр, особливе занепокоєння на сьогодні викликає питання розміщення гостей Євро-2012, яке повністю належить до компетенції КМДА. І.Васюник нагадав, що УЄФА вимагає для проведення фіналу Євро-2012 в Києві 1950 номерів у п`ятизіркових готелях, 4950 – у чотиризіркових та 400 – у тризіркових. Натомість наразі йдеться про наявність лише 188 п`ятизіркових та 905 чотиризіркових при 2784 тризіркових. «Ми маємо дуже повільний темп підписання угод з п`яти- і чотиризірковими готелями… Ці темпи не можуть нас задовольнити», – повідомив Голові держави віце-прем`єр, додавши, що до 31 серпня Україна має прозвітувати УЄФА про готовність прийняти відповідну кількість VIP-гостей і спонсорів чемпіонату.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *