Широка коаліція: перезавантаження

Львівський портал

|

Привид широкої коаліції, що вже кілька місяців блукає коридорами українського парламенту, таки почав матеріалізуватися і з кожною миттю стає все реальнішим. Його ініціатори вже не особливо криються зі своїми намірами, особливо після того, як завдяки «зливу» інформації в медіа, переговори між парламентськими карбонаріями стали секретом Полішинеля.

Однак з останнім кроком учасники цього проекту зволікають. Судячи з повідомлень, якими рясніють українські ЗМІ, станом на сьогодні все вже мало бути оголошено і роз`яснено широкій публіці. Проте в останню мить сторони знову беруть тайм-аут і так культурно розказують про те, що всім треба заспокоїтися і під благий настрій великого свята Трійці ще трошки подумати про цей дуже потрібний і дуже непростий крок для обох чільних політиків України.

Перше і, напевно, головне – учасники проекту попри все сумніваються в тому, що партнери дотримають слова. Досвід у цій справі вони уже мають, а крім того, дещо невизначеною у плані реакції залишається й реакція цільової аудиторії, тобто виборців. Особливо це стосується прихильників Юлії Тимошенко, яка ще не так давно разом зі своїми товаришами в парламенті складала мандати, щоби не допустити коаліції регіоналів комуністів та СПУ.

Очевидно, що всі причетні до цього процесу намагаються убезпечити свої інтереси, щоби у разі конфузу вийти з процесу з якомога меншими іміджевими втратами.

А крім того, не можна виключати, що в кулуарах з`являються нові обставини, які вкотре змушують авторів проекту переглядати базові засновки. В медіа з`явилися повідомлення про «кадрового рекетира» Литвина, який прагне залишити за собою ті посади, які зараз обіймають його висуванці. Також долинає відгомін баталії за збереження на посаді очільника МВС Юрія Луценка, якого дуже не хочуть там бачити регіонали. Це й не дивно, зважаючи на  всі «чаювання», що їх влаштовував Луценко з чільними представниками донецьких  одразу ж після помаранчевої революції.  А таких баталій, що залишилися поза зоною видимості медіа, було значно більше.

А поки карбонарії не змогли таки облаштувати бліц-криг, опоненти набирають хід. Союз регіоналів, бютівців і литвинівців вже обізвали «змовниками», Ющенко апелює до країн Великої сімки про допомогу в тому, щоби запобігти «антиконституційними діям» і врятувати демократію в Україні. Вже заявила про свій вихід з чинної коаліції фракція УНП, щойно у парламент буде внесено питання про зміни до Конституції.

Три обласні ради в західних областях України ухвалили звернення до президента, в яких засуджують можливий альянс ПР і БЮТ та вимагають від Президента рішучих дій для того, щоби не допустити втрати влади головним носієм – народом.

А що ж таки буде, коли кінь і трепетна лань таки впряжуться в один візок?  З одного боку, очевидним є те, що країні в дуже непрості часи потрібен чіткий державний механізм, який працюватиме на захист економіки та ліквідацію  кризових явищ. У цьому значною мірою  зацікавлені і бютівці, і регіонали, які переважно й представляють великий український бізнес.

Однак чи так воно буде, гарантії не може дати ніхто. Надто вже багато лихого пролягло у взаєминах Юлії Володимирівни та Віктора Федоровича за останні п`ять років. І єдиним, що може цементувати їх потребу жити в одному акваріумі, то це загроза політичному існуванню.  Зараз загрозою виставляють лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка. Соціологи навперебій показують, як росте його рейтинг і як він може обійти на виборах президента спочатку Тимошенко, а потім і Януковича. Проте це все таки моделювання на базі умовиводів, а не реальне життя.

Єдине, що достеменно відомо, то це те, що Януковича та Тимошенко цікавить влада, і при тому, влада стабільна. Задля цього вони можуть наважитися на неймовірні кроки. Водночас не можна виключати й кардинальних кроків з боку президента. Цілком можливо, що одразу ж після офіційного оформлення стосунків ПР, БЮТ та іже з ними, Віктор Андрійович  достроково припинить свої повноваження і тоді перспективи стануть максимально прозорими – будуть позачергові вибори президента. І в цьому випадку, ніхто не каже, що буде війна. Але всі підозрюють, що буде така боротьба за мир, внаслідок якої може й каменя на камені не залишитися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *