ОСТАННІ НОВИНИ

УНП виходить зі складу парламентської коаліції

Львівський портал

|

Українська Народна Партія прийняла рішення відкликати народних депутатів України з парламентської більшості одразу після внесення питання про зміни до Конституції у Верховну Раду представниками БЮТ і ПР. Як повідомляє прес-служба ЛОО УНП, про це сьогодні під час сесії Львівської облради заявив голова фракції УНП у ЛОР Богдан Козак.

Подаємо текст заяви повністю:

«Заява Української Народної Партії

про відкликання своїх членів із коаліції

Публічні заяви представників Партії регіонів України та Блоку Юлії Тимошенко, оприлюднені 2 червня 2009 року на засіданні Верховної Ради України, підтверджують інформацію, попередньо поширену у ЗМІ, про ведення підкилимного переговорного процесу між лідерами Партії регіонів України та Блоку Юлії Тимошенко щодо зміни конституційного ладу в державі та створення нової коаліції за участю фракцій БЮТ і ПР.

Конституційний проект передбачає ліквідацію норми про виборність Президента України на всенародних виборах і надає це право виключно народним депутатам України. УНП розцінює такий проект як спробу узурпації влади, спрямовану на обмеження народного суверенітету.

Ситуація погіршується тим, що ці конституційні зміни створюються під конкретний політичний проект – формування коаліції депутатських фракцій Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко. Після фактичної ліквідації інституту Президента України коаліція Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко отримує всю повноту влади в державі.

Зважаючи на те, що Парія регіонів неодноразово декларувала проросійські цілі, зважаючи на те, що більше третини БЮТ за своїми ідеологічними переконаннями можуть голосувати за відзначення за державний кошт річниці ВЛКСМ, Українська народна партія вважає, що у скорому часі Україна може втратити ті здобутки, які їй дала державна незалежність.

Ліквідація незалежного інституту президентства означатиме, що у державі зникне баланс стримувань і противаг. Верховна Рада України, маючи мега-більшість, а також підконтрольний їй Кабмін, зможе легко здійснювати масштабний процес розпродажу державних об’єктів, приймати закони і постанови, що суперечать національним інтересам України. І ніхто перешкодити цьому не зможе. Ні через накладення вето, ні через проведення референдуму, ні через зупинення постанови Уряду.

Викликає занепокоєння і той факт, що коло осіб, які приймають рішення і у БЮТ, і  в ПР представляють великий бізнес. Це означає, що укладення політичної угоди між цими двома середовищами приведе до нового витка приватизації державної власності на користь великого бізнесу, який є спонсором цих політичних сил.   

Українська народна партія заявляє про неприйняття нової конституційної і політичної реальності, яку моделюють лідери Партії регіонів України та Блоку Юлії Тимошенко. УНП входила до парламентської коаліції абсолютно на інших політичних і ідеологічних засадах.

У цьому зв’язку Українська народна партія приймає рішення відкликати народних депутатів України з парламентської більшості одразу після внесення питання про зміни до Конституції у Верховну Раду представниками БЮТ і ПР, а також  знімає з себе відповідальність за дії сьогоднішнього складу уряду».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *