ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко нацькував на митницю всіх силовиків

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко провів нараду з правоохоронними та контролюючими органами щодо активізації боротьби з контрабандою та тіньовою економікою. Про це повідомляє прес-служба президента.

У вступному слові Президент відзначив зростання тіньового сектору економіки: торік він зріс на 2,3 відсоткові пункти і сягнув 31,1% від ВВП. «Це вже не питання політики уряду, це питання національної безпеки», – попередив Президент, додавши, що за оцінкою Світового банку, тіньовий сектор української економіки становить понад 50%. Глава держави закликав СБУ, НБУ, правоохоронні органи стати справжніми національними інститутами та активізувати зусилля на захист економічного кордону України.

Така тенденція, на переконання Президента, ґрунтується на контрабанді та зловживанні у митних органах, тіньових розрахунках через платіжну систему й міжбанківський ринок, створений й функціонуючий для легальних операцій, і розгортається на тлі слабкої роботи правоохоронних органів у економічних сфері.

Віктор Ющенко констатував, що понад 70 % контрабандних операцій здійснюється через пункти пропуску. За інформацією СБУ, переважну частину контрабандної продукції на внутрішньому ринку становлять автомобілі та запчастини до них, товари легкої промисловості, аудіо-, відео (дві третини), комп`ютерна (більше половини) і побутова техніка, продукти харчування (передусім м`ясопродукти), нафтопродукти, ювелірні та ексклюзивні товари. Відновилися канали контрабанди товарів широкого вжитку через південні морські порти та східний напрямок, алкоголю і тютюну – через українсько-молдовський кордон, побутової техніки та м`яса – через західний державний кордон.

З січня 2009 року спостерігається зменшення майже на 50 % митної вартості імпортованих товарів. Відтак Президент дав доручення СБУ, Генеральній прокуратурі та митним органам провести перевірки формування такої митної ціни. Він поставив СБУ вимогу представити план боротьби з контрабандою, який має бути за ефективністю аналогічний до того, який існував торік.

Критична оцінка роботи митниці, яку дав Президент, також стосувалася послаблення взаємодії митних та правоохоронних органів у боротьбі з контрабандою. Президент навів дані,  відповідно до яких у січні-березні митними органами порушено 74 кримінальні справи (на 29 менше, ніж в аналогічному періоді 2008 р.) про контрабанду на загальну суму 46,3 млн. грн., складено 5,2 тис. протоколів (на 1,4 тис. менше за 2008 р.) про порушення митних правил на загальну суму 13,5 млрд. грн. Спостерігається тенденція до зниження виявлених митними органами фактів контрабанди. Для прикладу, за чотири місяці 2009 року не порушено жодної кримінальної справи на восьми митницях – Київській обласній, Вінницькій, Полтавській і Черкаській, Івано-Франківській, Криворізькій, Куп`янській та Миколаївській. Президент дав доручення Генеральній прокуратурі провести перевірки на цих митницях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *