ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура шукатиме злісних неплатників зарплати

Львівський портал

|

Прокуратура має провести результативні перевірки виконання законодавства у сфері оплати праці й пенсійного страхування. Із відповідним дорученням Президент України Віктор Ющенко звернувся до Генерального прокурора України Олександра Медведька у зв`язку із ситуацією, що склалася в країні із невиплатою заробітної плати та внесків до Пенсійного фонду, повідомляє прес-служба президента.

Зокрема, спостерігається негативна тенденція щодо зростання заборгованості майже у кожному регіоні. З початку 2009 року її обсяги збільшилися на понад 18 % і досягли 1,4 млрд. грн., перевищивши рівень початку 2005 року.

Особливе занепокоєння Глави держави викликає зростання у поточному році на 23 % боргів економічно активних підприємств. Понад 60 % боргу діючих підприємств є боргом поточного року.

«Найманий працівник став беззахисним перед роботодавцем. Кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, зросла на 20 відсотків і становить понад 400 тис. осіб. На жаль, конституційне право на своєчасне одержання заробітної плати не забезпечується і на державних підприємствах, борги яких з початку 2009 року також зросли, що свідчить про неспроможність керівників органів державної влади своєчасно та ефективно впливати на ситуацію», – йдеться у листі Глави держави.

Водночас, констатував Віктор Ющенко, має місце грубе порушення законодавства в частині виплати заробітної плати без сплати внесків до Пенсійного фонду. За даними Пенсійного фонду, така заборгованість у 2008 році становила 73,0 млн. грн., а у І кварталі 2009 року – 106,5 млн. гривень.

Наслідки зазначеної ситуації очевидні. Істотно зменшуються надходження до бюджету (особливо до місцевих бюджетів) та фондів соціального страхування. Це значно послаблює соціальний захист вразливих верств населення, у тому числі пенсіонерів, спонукає громадян до масових акцій протесту.                                                                                                

«У зв`язку з цим захист прав громадян на працю має стати одним із пріоритетних напрямів наглядової діяльності органів прокуратури України. З огляду на викладене прошу Вас доручити керівникам органів прокуратури України забезпечити проведення результативних перевірок виконання законодавства у сфері оплати праці й пенсійного страхування суб`єктами підприємницької діяльності, державними і комунальними підприємствами та за наявності підстав притягнути до відповідальності їх керівників, власників або керівників державних органів, у сфері управління яких перебувають такі підприємства», – наголошує Президент України.

Про результати проведеної роботи Генеральний прокурор має поінформувати Главу держави до 15 липня поточного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *